Activități de vacanță pentru copii: ce poți face cu prichindelul tău pentru a fi activi în timpul verii

Sursă foto: Andrew Angelov/ Shutterstock

Vacanța de vară este un moment perfect pentru copii de a se relaxa și a-și reîncărca bateriile după un an greu. Cu toate acestea, cei mici trebuie să rămână activi și în perioada în care nu merg la școală.

Activitățile fizice regulate îl vor ajuta pe prichindelul tău să își mențină și să își îmbunătățească condiția fizică. În plus, dacă va fi activ, nu va avea timp să se plictisească.

Un studiu recent a arătat că elevii din clasele primare își pierd 80% din condiția fizică în timpul vacanței de vară, pentru că nu mai participă la orele de educație fizică și sport și preferă să lenevească. Specialiștii recomandă ca cei mici să fie activi cel puțin 60 de minute în fiecare zi. Copiii care au un stil de viață activ sunt mai fericiți, mai sănătoși și mai inteligenți.

Iată ce activități ai putea să faci cu copilul tău în această vară:

Sesiuni de înot

Vara este momentul perfect pentru a-l învăța pe copil să înoate sau pentru a-l ajuta să-și îmbunătățească tehnicile. Înotul ajută la întărirea încrederii în forțele proprii, în abilitățile atletice și în cele sociale.

Vara la mare este un prilej de bucurie pentru cei mici. Pot înota, se pot juca în parcurile de vacanță și se pot bucura de soare. Totodată, autoritățile au relaxat măsurile impuse de pandemia de coronavirus, astfel că poți merge cu cel mic la un bazin de înot sau la piscine exterioare, dacă nu ai planificată o vacanță pe litoral.

Dacă stai la casă și spațiul îți permite, amenajează o piscina de gradina, în care să vă răcoriți zilnic. Înotul ajută la întărirea mușchilor și a capacității pulmonare. O piscină în curte este soluția ideală în această perioadă în care trebuie să respectăm distanțarea socială din cauza pandemiei de coronavirus.

Cursuri de cățărare

Pentru început, este ideal să mergi cu copilul la una dintre sălile de escaladă din apropierea casei. Cățărarea în interior este mult mai sigură pentru copii decât escaladarea în aer liber. Astfel, ei își vor dezvolta forța și încrederea în ei înșiși. Prin cățărare, copilul pune la muncă majoritatea mușchilor, acesta fiind un antrenament complet al corpului.

Astfel de activități îi ajută pe copii să fie mai flexibili și mai echilibrați. Contribuie la dezvoltarea psihicului prin creșterea puterii de concentrare și asumarea riscului. Cei mici vor deveni astfel mai responsabili și mai rezistenți la stres.

Cursuri de echitație

Echitația este o altă modalitate de a petrece timp împreună cu copilul tău în această vară și de a-l ajuta să rămână activ în timpul vacanței. Această activitate îl va ajuta pe cel mic să îndrăgească animalele și să conștientizeze importanța lor în viețile noastre. Fiind un exercițiu izometric, ceea ce presupune o poziție statică, dar care solicită intens organismul, echitația îl ajută pe cel mic să învețe să își păstreze echilibrul – pentru a nu cădea de pe cal. Astfel, copiii își lucrează mușchii posturali și se distrează în același timp.

În ultimii ani, experții în sănătate au atras atenția că din ce în ce mai mulți copii aleg să aibă o viață sedentară în timpul verii. Cei mai mulți preferă să se joace pe computer sau să se uite la TV decât să iasă afară și să aibă un stil de viață activ. Indicele de masă corporală poate crește de până la două ori la copiii care trândăvesc în vacanța de vară, iar acest lucru poate cauza probleme de sănătate. De aceea, este important să petreci cât mai mult timp cu copilul tău în această vară și să găsiți împreună cele mai provocatoare activități de vacanță.

Sursă foto: Andrew Angelov/ Shutterstock

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.