Acord istoric în Afganistan. SUA și talibanii au semnat un acord de pace

FOTO: SGT Sean A. Terry - http://www.defenseimagery.mil; VIRIN: 021023-A-4385T-013
FOTO: SGT Sean A. Terry - http://www.defenseimagery.mil; VIRIN: 021023-A-4385T-013

Statele Unite și talibanii au ajuns la un acord care, dacă va fi respectat, va aduce pacea în Afganistan. Se va pune capăt unui război care durează de peste 18 ani. Potrivit acordului, SUA și aliații își vor retrage toate forțele din Afganistan în termen de 14 luni, dacă talibanii respectă ce au promit, se arată într-un comunit de presă emis de guvernele american și afgan.

„Coaliţia va încheia retragerea restului forţelor sale din Afganistan în termen de 14 luni de la anunţarea acestei declaraţii comune şi a acordului dintre SUA şi talibani (…), în măsura în care talibanii îşi îndeplinesc angajamentele din acord”, se spune în comunicat, potrivit Agerpres.

Potrivit BBC, talibanii au fost de acord să nu permită Al-Qaeda, ori altor grupări extremiste, să opereze în zonele pe care le controlează.

Armata SUA a invadat Afganistanul la câteva săptămâni după atacurile teroriste din septembrie 2001.

Și România, ca membră NATO, a participat la războiul din Afganistan. În 2013 erau 1.300 de militari români și zeci de jandarmi care pregătesc trupele afgane.

În 16 ani de prezență în Afganistan, Armata Română a pierdut 28 de militari, iar numărul răniților este de peste o sută. Militarii români au murit în misiuni de patrulare. Există, de asemenea, și civili români care au fost uciși în Afganistan în perioada conflictului.

FOTO: SGT Sean A. Terry – http://www.defenseimagery.milVIRIN: 021023-A-4385T-013

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.