Accesul liber la foaia medicală de observație, cerut de pacienți, medici și ONG-uri

Un număr de 17 organizații și 150 de pacienți și medici cer ministrului Sănătății să modifice legea astfel încât pacienții și rudele să aibă acces la foaia medicală de observație.

Solicitarea acestora vine în contextul a multiple cazuri de malpraxis, în care aparţinătorilor li s-a refuzat, inclusiv în instanţă, să aibă acces la foia medicală de observație, deoarece ruda lor decedată nu şi-a exercitat acest drept înainte de deces.

De asemenea, aparţinătorii doresc ca prin accesul liber la foia medicală de observație să se asigure că pacientul primeşte cea mai bună îngrijire, că i s-au efectuat la timp toate investigaţiile la care ar avea dreptul sau că a primit toate medicamentele necesare.

Astfel, persoane fizice şi reprezentanţii a numeroase  organizații nonguvernamentale, inclusiv ale pacienţilor, solicită ministrului Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, completarea de urgenţă a normelor de aplicare a Legii privind drepturile pacienților.

Solicitanții cer ca normele să cuprindă dreptul prevăzut de lege prin care pacienţii pot să delege către un membru al familiei lor accesul la informaţiile cu un caracter personal privind starea lor de sănătate, reflectată în foaia de observaţie pe perioada internării.

În prezent, legea prevede că “informațiile cu caracter confidențial pot fi furnizate numai în cazul în care pacientul își dă consimțământul explicit sau dacă legea o cere în mod expres”.

Potrivit semnatarilor, deşi au trecut 11 ani de la adoptarea legii care prevede acest drept, autorităţile sanitare s-au opus materializării (în normele de aplicare) a modalităţii în care se poate exercita acest drept, transformându-l în literă moartă.

S-au raportat multiple cazuri suspectate de malpraxis în care aparţinătorilor li s-a refuzat accesul la foaia medicală de observație.

Mai mult, susținătorii demersului au atenționat că datele înscrise în foile de observaţie (FO) nu sunt în prezent verificate nici de reprezentanţii Direcţiilor de Sănătate Publică, nici de cei ai Caselor de Asigurări sau de cei ai Colegiului Medicilor, situație anormală în opinia lor.