Academia de Poliție se reformează cu ajutorul Universității Babeş-Bolyai

poliția DNA achiziții
FOTO: Ionuț Fantaziu/GreatNews

Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) şi Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” din Bucureşti au semnat recent, la sediul Ministerului Afacerilor Interne, un acord prin care UBB va oferi suport şi consultanţă pentru reformarea şi dezvoltarea academică a Academiei de Poliţie.

„Universităţile româneşti cu profil „militar/de apărare” au o tradiţie de calitate în formarea de ofiţeri. Această tradiţie s-a dezvoltat şi mai mult cu consultanţa obţinută din zone internaţionale similare, după aderarea României la NATO şi la Uniunea Europeană şi este acum una bine ancorată internaţional.
Problema este că unele din aceste instituţii româneşti au încercat să-şi dezvoltate prin forţe proprii şi o componentă ştiinţifică mai avansată (inclusiv doctorat), dincolo de formarea de ofiţeri. Iar acest demers, inevitabil au existat mai multe eşecuri decât succese, aşa cum le ştim deja din spaţiul public”, a declarat rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David, citat de Agerpres.

Coordonatorul proiectului, din partea UBB, va fi prof. univ. dr. Dacian Dragoş, preşedintele Comisiei de Etică a UBB. Parteneriatul vine ca un răspuns al UBB, din perspectiva responsabilității sociale, de a ajuta la reforma și dezvoltarea componentei ştiinţifice/academice din Academia de Poliţie. În prima fază, vor fi transferate bune practici de etică şi de calitate academică pentru a corecta problemele din prezent, etapă după care se va lucra la dezvoltare. „În momentul în care bunele practici academice UBB vor deveni bune practici academice şi în Academia de Poliţie vom considera împreună o extindere a colaborării, din care, consider că întreaga societate va avea de câştigat”, a mai explicat Daniel David

„Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” a traversat în ultima perioadă una dintre cele mai dificile etape din procesul său de evoluţie instituţională, fapt ce a impus obligativitatea demarării unui proces complex de reformare, pe termen mediu şi lung. (…) Umbra de neîncredere aruncată asupra eticii profesionale şi academice din cadrul Academiei trebuie risipită prin acţiuni de consolidare a prestigiului instituţional, cu accent pe integritate şi profesionalism”, a declarat rectorul Academiei de Poliţie, colonel Claudiu Ştefan Chindriş.

Jurnalist GreatNews, debutat în presa scrisă în 2003, pentru publicații precum Opinia Studențească, Elle, Evenimentul Zilei sau Dilema Veche. Crede că jurnalismul practicat cu integritate este cea mai frumoasă meserie din lume.