Abuzul în serviciu în varianta Toader, neconstituțional. Dragnea nu scapă de acuzații

liviu dragnea abuzul în serviciu
Foto: Pagina de Facebook Liviu Dragnea

Modificarea articolului din Codul Penal privind abuzul în serviciu este neconstituțională în integralitate, a decis Curtea Constituțională a României, anunță Știrile ProTV.

Curtea Constituțională a decis, joi, 25 octombrie, că abuzul în serviciu, așa cum a fost el redefinit, este neconstituțional în totalitate, au declarat surse pentru postul de televiziune.

În luna iulie, Parlamentul a dat votul final prin care a modificat Articolul 297 din Codul penal astfel încât doar cei care comiteau un abuz pentru sine sau pentru o rudă erau vizați de lege. Liderul PSD Liviu Dragnea, condamnat în primă instanță pentru abuz în serviciu, ar fi scăpat complet de proces deoarece infracțiunea nu ar mai fi existat (în cazul său, de pe urma abuzului nu a beneficiat el sau o rudă, ci Partidul Social Democrat).

Liviu Dragnea a fost condamnat în primă instanță la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu deoarece mai multe angajate de la Direcția pentru Protecția Copilului Teleorman au lucrat pentru PSD în timp ce își primeau salariile de la statul român.

Articolul modificat de Tudorel Toader, declarat acum neconstituțional de CCR, avea următoarea formă:

Abuzul în serviciu

Alin. (1) – Fapta funcționarului public, aflat în exercițiul atribuțiilor de serviciu, care refuză să îndeplinească un act sau care îl îndeplinește prin încălcarea unor dispoziii exprese dintr-o lege, ordonanță de urgență sau ordonanță de guvern, în scopul de a obține pentru sine, soț, rudă sau afin până la gradul al II lea inclusiv, un folos patrimonial și prin aceasta cauzează o pagubă, certă și efectivă, mai mare decât echivalentul unui salariu minim pe economie sau o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime nepatrimoniale ale unei persoane fizice sau juridice, vătămare constată prin act al organului competent, se pedepsește cu închisoare de la 2 la 5 ani sau cu amendă.”

Până acum, acest articol avea următoarea formă:

Art 297. Alin. (1) Fapta funcționarului public care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, nu îndeplinește un act sau îl îndeplinește în mod defectuos și prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.