A treia ordonanță militară: Se interzic deplasările, cu câteva excepții. Persoanele peste 65 de ani au voie să iasă între 11:00 și 13:00

Marcel Vela. Foto: Gov.ro

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, și secretarii de stat Bogdan Despescu și Raed Arafat, au susținut marți seara, de la ora 22:00, o declarație de presă la sediul MAI.

Declarația ministrului Marcel Vela: 

„Cea mai gravă criză din ultimii zeci de ani a cuprins și România. Luăm măsuri mai dure, măsuri pe care le-am anunțat deja gradual, în primele două ordonanțe militare.

Vreau să vă asigur că de aici, de la pupitru, vă vorbim și în calitate de bunici, părinți. Ne aflăm ca și dumneavoastră, în situația în care nu ne-am văzut cele mai dragi ființe de zile întregi.

Comportamentul nostru, al tuturor, va face diferența pentru ce va urma. Ieșirea cu bine din această criză va depinde de noi toți.

În toată țara, aproximativ 27.000 de angajați MAI au format dispozitive pentru verificarea restricțiilor de mișcare.

Numărul mare de sancțiuni aplicate ne arată două lucruri: polițiștii și jandarmii sunt eficienți și știu să își facă treaba și este îmbucurător. Al doilea lucru este acela că sunt încă foarte mulți români care încă nu conștientizează pericolul la care se expun și îi expun și pe ceilalți.

Am emis Ordonanța Militară nr. 3 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19:

  • Art. 1 Se interzice circulația tuturor persoanelor cu excepțiile: deplasarea în interes profesional, asigurarea de bunuri pentru necesitățile de bază ale persoanelor și animalelor domestice, asistență medicală care nu poate fi amânată, îngrijire copil, asistență persoane vârstnice, deplasări scurte pentru activitate fizică, dar sunt excluse toate activitățile de echipă, donarea de sânge.
  • Art. 2 Deplasarea persoanelor peste 65 de ani este permisă între orele 11 – 13, pentru scopurile de mai sus.
  • Art. 3 Circulația persoanelor peste 65 de ani este permisă și în afara acestui interval, dacă se face în interes profesional sau activități agricole.
  • Poliția va accepta adeverință fără ștampilă. Declarațiile pe proprie răspundere cuprind nume, prenume, motiv, data, semnătura. Adeverința de la angajator sau declarația pot fi prezentate și prin intermediul telefonului, tabletei etc.
  • Măsura se aplică de mâine, de la ora 12:00.
  • Art. 5: Se instituie măsura izolării la domiciliu sau carantinării pentru toate persoanele care intră în România
  • Art. 6. Autoritățile publice locale trebuie să identifice persoanele fără adăpost
  • Art. 7 Instituțiile publice și operatorii economici trebuie să marcheze zona de acces a publicului cu semne vizibile care să asigure o distanță de minim 1,5 m
  • Administratorii piețelor trebuie să asigure respectarea unor distanțe minime între comercianți și clienți
  • Art. 8. Se suspendă toate zborurile operatorilor economici aerieni spre Franța și Germania pentru toate aeroporturile pentru 14 zile, cu excepția aeronavelor de stat, transport marfă, corespondență, umanitare, tehnice. din mâine, ora 23,00
  • Art 9. Se interzice accesul piloților la bordul navelor dacă nu au echipament de protecție stabilit de DSP Constanța
  • Art 10. MApN asigură, la solicitarea ministrului de Interne, preluarea în pază a unor obiective, personal și mijloace pentru sprijinire activități ordine public sau poliției de frontieră
  • Art.12. Documentele care expiră pe perioada stării de urgență pot fi schimbate în termen de 90 de zile de la încetarea stării de urgență
  • Art. 13. Activități permise în centrele comerciale: Suspendarea temporară a activității comerciale nu se aplică vânzării produselor electronice și electrocasnice de operatorii care asigură și livrarea la domiciliu, ca și livrarea produselor de optică medicală

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.