A trecut gerul, dar acum vin inundațiile. Ce județe din România ar putea ajunge sub ape

Dunărea a atins cote alarmante în ultimele zile. Foto: Pixabay
Dunărea a atins cote alarmante în ultimele zile. Foto: Pixabay

Dunărea a depășit cu mult cota de atenție și, cel mai probabil, o va depăși și pe cea de inundație, în timp ce hidrologii au emis un god galben de inundații pentru râuri din zece județe ale țării.

Teleorman, Olt, Dolj și Argeș sunt cele mai afectate, însă inundații sunt așteptate și în Vâlcea, Mehedinți, Dâmbovița, Buzău, cât și în Constanța și Tulcea.

După ninsorile însemnate de săptămâna trecută, meteorologii anunță o încălzire a vremii pentru săptămâna care stă să înceapă, fapt care va duce la umflarea debitului multor cursuri de apă.

Avertizările sunt valabile până pe 31 martie, pe râurile Olt, Călmățui, Vedea, Neajlov, Desnățui și Buzău.

Sudul României ar putea avea parte și de o revărsare a Dunării, care este la doar câțiva centimetri de cota de inundație la Giurgiu. A fost emis un cod portocaliu pe inundații pe Dunăre, în judeţele Mehedinţi, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Constanţa, Brăila şi Tulcea, cât şi în Delta Dunării.

Cota de atenție a Dunării este depășită de zile bune și la Galați și Brăila.

Multe sectoare sunt apărate împotriva inundațiilor de digurile ridicate în perioada comunistă. În ultimii ani, în România nu s-a făcut mai nimic pentru prevenția acestor fenomene, care se anunță a fi tot mai frecvente, având în vedere schimbările climatice și tendința fenomenelor meteorologice de a fi tot mai extreme.

Sursa foto: Pixabay

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.