A scăzut salariul net. Motiv de îngrijorare pentru programul de guvernare al PSD

Guvernul condus de Viorica Dăncilă se apără, întotdeauna când este luat la întrebări, cu creșterile economice importante din ultimii ani.

Ritmul de creștere dă semne tot mai mari de încetinire, iar unii indicatori reușesc să perceapă această tendință.

Potrivit datelor transmise de Institutul Naţional de Statistică (INS), câştigul salarial mediu net a scăzut în luna mai, faţă de luna anterioară, de la 3.115 lei la 3.101 lei.

Cu o lună înainte, în aprilie, câştigul salarial mediu nominal net a fost de 3.115 lei, în creştere faţă de aceeaşi lună a anului trecut (+14,8%), dar şi faţă de luna precedentă cu 40 lei (+1,3%).

Chiar și așa, în mai, salariul mediu net a fost cu aproape 15% mai mare decât în urmă cu un an.

În luna mai, faţă de luna aprilie, în majoritatea sectoarelor, nivelul câştigului salarial mediu net a fost mai mic decât în luna precedentă ca urmare a acordării în luna aprilie 2019 de prime ocazionale (inclusiv prime trimestriale, anuale, al 13-lea salariu, pentru performanţe deosebite ori pentru sărbătorile de Paşte), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare).

Cele mai mai mari scăderi ale câştigului salarial mediu net, continuă INS, au fost de 17,8% în activităţi auxiliare intermedierilor financiare, activităţi de asigurare şi fonduri de pensii, de 17,1% în activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale), respectiv de 16,2% în extracţia minereurilor metalifere.

Un segment de angajați câștigă, însă, tot mai bine. Este vorba de angajații de la stat.

INS precizează că în sectorul bugetar s-au înregistrat uşoare creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă, astfel: învăţământ (+2,6%), administraţie publică (+1,4%), respectiv sănătate şi asistenţă socială (+0,5%).