A murit unul dintre marii actori al Revoluției, amiralul Cico Dumitrescu

Cico Dumitrescu. Foto: Captură TVR

Emil Cico Dumitrescu, care era acuzat de crime împotriva umanității în dosarul Revoluției române din 1989, a murit joi seara, în ziua în care a împlinit 84 de ani.

Cico Dumitrescu a fost membru în Consiliul Frontului Salvării Naționale, fiind înaintat în grad de cotraamiral în 1990, iar în 1993 a fost promovat în funcția de viceamiral.

Cico Dumitrescu era anchetat, alături de Ion Iliescu, pentru că ar fi contribuit la amplificarea psihozei privind pretinsa existenţă a unor terorişti în București, în finalul lunii decembrie 1989.

”Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a transmis ministrului justiţiei cererea de urmărire penală faţă de domnul Dumitrescu (Cico) Emil, pentru faptele ce fac obiectul dosarului penal nr. 11/P/2014 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia Parchetelor Militare, sub aspectul săvârşirii de către acesta a infracţiunii contra umanităţii, prevăzută de art. 439 alin. (1) lit. a), g), i) şi k) Cod penal, cu aplicarea art. 5 Cod penal, urmând a se proceda conform legii, având în vedere solicitarea Procurorului General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în temeiul prevederilor art. 109 alin. (2) teza întâi din Constituţia României, republicată, ale art. 12 şi art. 18 din Legea nr. 115/1999, precum şi a celor reţinute prin Deciziile Curţii Constituţionale nr. 93/1999, nr. 665/2007 şi nr. 270/2008”, potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

Cico Dumitrescu a lansat informații false prin intermediul TVR. El a fost unul dintre marii actori ai diversiunii, care a avut ca efect nstaurarea la nivelul întregii ţări a psihozei fenomenului terorist, ducând la pierderi de vieţi omeneşti, vătămări corporale şi lipsirea de libertate a numeroase persoane.

Potrivit procurorilor, el a făcut parte din comandamentul militar existent în TVR, iar din această poziţie a desfăşurat activităţi care au avut drept efect intensificarea psihozei cu privirea la activitatea elementelor teroriste.