A murit Tina Turner

tina turner
Foto: Philip Spittle / Wikipedia.org

Cântăreața Tina Turner a murit la vârsta de 83 de ani, transmite Sky News.

Ea a încetat din viață în Elveția, mai transmite sursa citată.

„Tina Turner, „Regina Rock’n Roll” a murit liniștit astăzi, la vârsta de 83 de ani, după o lungă boală, în casa ei din Kusnacht, lângă Zurich, Elveția”, a anunțat purtătorul său de cuvânt.

„Cu ea, lumea pierde o legendă a muzicii și un model de urmat”, a mai transmis acesta.

Potrivit BBC, Tina Turner a suferit o serie de probleme de sănătate în ultimii ani, inclusiv cancer, un accident vascular cerebral și insuficiență renală.

Vedeta născută la 26 noiembrie 1939, în Brownsville, Tennessee, SUA, a fost una dintre cele mai iubite cântărețe de rock, cunoscută pentru prezența ei pe scenă și pentru un șir de hituri, inclusiv The Best, Proud Mary, Private Dancer și What’s Love Got to Do With It.

A devenit celebră în anii 1960 alături de fostul soț Ike Turner, cu cântecul clasic River Deep, Mountain High.

Ulterior, abuzul domestic la care a fost supusă în timpul căsniciei cu Ike a fost documentat într-un film biografic de la Hollywood din 1993, cu Angela Bassett. Filmul a câștigat 3 premii Oscar.

A divorțat de Ike în 1978 și a obținut un succes și mai mare ca artist solo în anii ’80.

Supranumită „Regina Rock ‘n’ Roll-ului”, Tina Turner a fost faimoasă pentru spectacolele sale pe scenă pline de energie, dar și pentru vocea sa puternică, mai notează BBC.

A câștigat 8 premii Grammy și a fost inclusă în Rock ‘n’ Roll Hall of Fame în 2021 ca artist solo, după ce a fost inclusă pentru prima dată alături de Ike în 1991.

La introducerea ei solo, Hall of Fame a remarcat că Tina Turner „a extins ideea cândva limitată a modului în care o femeie de culoare ar putea cuceri o scenă, fiind atât o putere, cât și o ființă multidimensională”.

Ea și-a amintit de trauma suferită de-a lungul relației cu Ike în cartea autobiografică din 2018, My Love Story.

„Mi-a folosit nasul ca sac de box de atâtea ori, încât am simțit gustul sângelui care îmi curge pe gât când cântam”, a scris ea.

După ce a scăpat de agresorul ei, și-a refăcut cariera și a devenit una dintre cele mai mari vedete pop și rock ale anilor ’80 și ’90, cu hituri precum Let’s Stay Together, Steamy Windows, Private Dancer, GoldenEye (tema filmului James Bond), I Don’t Wanna Fight și It Takes Two, un duet cu Rod Stewart.

La mijlocul anilor 1980 l-a cunoscut pe cel de-al doilea soț, directorul muzical german Erwin Bac. S-au căsătorit în 2013.

Cei doi s-au mutat în Elveția, iar Tina Turner a luat cetățenia elvețiană. El i-a donat unul dintre rinichii lui în 2017, după ce Tina a descoperit că suferă de insuficiență renală.

O altă tragedie s-a petrecut în 2018, când fiul cel mare al Tinei Turner, Craig, s-a sinucis. Tatăl său era fostul coleg de trupă al lui Turner, Raymond Hill.

Un alt fiu, Ronnie, al cărui tată era Ike Turner, a murit în 2022. Tina Turner avea și doi fii adoptați, Ike Jr și Michael, copiii lui Ike dintr-o relație anterioară.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.