A murit Sir Ian Holm, faimos pentru ultimul său rol: Hobbitul Bilbo Baggins

Ian Holm. Foto: Wikimedia Commons

Sir Ian Holm, care a interpretat personajului Bilbo Baggins în seria ”Stăpânul Inelelor”, a murit la vârsta de 88 ani. 

Nominalizat la premiile Oscar pentru rolul antrenorului de atletism Sam Mussabini în epicul britanic ”Carele de foc”, Ian Holm a fost cel mai adesea un extraordinar actor secundar.

Cu o filmografie de invidiat, plină de roluri incitante, cum ar fi androidul Ash din Alien (1979) sau Zerah din Iisus din Nazaret (1977), Ian Holm a fost adesea implicat în super-producții: A jucat și în Brazil (1985) și în Al cincilea element (1997) sau în Aviatorul (2004), dar mare parte a activității a dedicat-o producțiilor TV, dar și teatrului.

Ultimul său film a fost ”Hobitul: Bătălia celor cinci armate”, ultima din cele trei părți al super-producției inspirate de faimosul roman al lui JRR Tolkien. Bineînțeles, Ian Holm a fost prezent și în mult mai faimoasa trilogie”Stăpânul Inelelor”.

Sir Ian Holm a fost decorat de două ori, ultima oară în 1998, când a primit titlul de Cavaler al Ordinului Imperiului Britanic, pentru serviciile aduse teatrului britanic. Holm a câștigat numeroase alte distincții în îndelungata sa carieră, fiind laureat atât al premiilor Bafta, cât și al premiilor Tony.

Actorul a suferit în ultima perioadă a vieții de o boală provocată de maladia Parkinson.