A murit Silvio Berlusconi

silvio berlusconi

Foto: European People's Party / Wikipedia.org

Silvio Berlusconi, fostul premier italian, a murit la vârsta de 86 de ani, anunță „The Guardian”.

Magnatul mass-media, care a condus 3 guverne ale Italiei între 1994 și 2011, și al cărui partid Forza Italia face parte din actuala coaliție de guvernare, suferea de leucemie de ceva vreme.

Berlusconi a fost unul dintre cei mai extravaganți politicieni ai Italiei, revenind pe scena politică în anul 2017, în ciuda unei cariere afectate de scandaluri sexuale, nenumărate acuzații de corupție și o condamnare pentru fraudă fiscală.

În această primăvară el a fost internat 6 săptămâni la Spitalul San Raffaele din Milano, unde a urmat un tratament pentru o infecție pulmonară asociată leucemiei mielomonocitare cronice de care suferea.

Născut la Milano în 1936 într-o familie din clasa de mijloc, Berlusconi și-a început cariera de afaceri în imobiliare. Apoi a fondat Mediaset, cel mai mare radiodifuzor comercial din Italia. De asemenea, a deținut clubul de fotbal AC Milan între 1986 și 2017.

Forza Italia a fost înființată în 1993. Un an mai târziu, Berlusconi a fost primul prim-ministru ales fără să fi ocupat anterior o funcție guvernamentală. Cel de-al doilea mandat, între 2001 și 2006, este cel mai lung deservit de un lider italian de după al Doilea Război Mondial. A revenit la putere în 2008, dar a fost forțat să demisioneze în 2011, pe fondul unei crize acute a datoriilor.

Berlusconi a fost condamnat pentru fraudă fiscală la sfârșitul anului 2012, pentru care și-a ispășit pedeapsa de un an făcând muncă în folosul comunității cu fracțiune de normă într-o casă rezidențială din Milano.

Interdicția de a candida pentru funcții publice a fost ridicată înainte de alegerile generale din 2018.

În 2019, Berlusconi a câștigat un loc în Parlamentul European, la alegerile generale din octombrie 2022 partidul său a revenit la putere într-o coaliție condusă de Frații Italiei ai Giorgiei Meloni. Berlusconi a fost ales senator.

De-a lungul vieții, politicianul italian s-a căsătorit de 2 ori și a devenit tată a 5 copii.

Foto: European People’s Party / Wikipedia.org


Cele mai noi articole ale noastre:

Exit mobile version