Una dintre cele mai importante figuri istorice ale României, Majestatea Sa Regele Mihai I a încetat din viață astăzi. Avea 96 de ani.
Regele Mihai a condus România în două perioade, între 1927 și 1930, cât și între 1940 și 1947. Și-a petrecut mai mult de jumătate din viață în exil, iar în ultimii ani a avut numeroase probleme medicale, fiind diagnosticat cu cancer. Regele Mihai I s-a stins la Aubonne, în Elveția.
Într-un discurs ținut în fața Parlamentului României, în 2011, Regele Mihai I a făcut numeroase apeluri la normalitate:
Nu văd România de astăzi ca pe o moştenire de la părinţii noştri, ci ca pe o ţară pe care am luat-o cu împrumut de la copiii noştri.
Lumea de mâine nu poate exista fără morală, fără credinţă şi fără memorie. Cinismul, interesul îngust şi laşitatea nu trebuie să ne ocupe viaţa.
Copiii și tinerii țării au astăzi o viață fără granițe. În fața computerelor sau călătorind pe cele cinci continente, fără niciun complex de inferioritate, ei sunt acea parte a României care ne așază la nivel de egalitate cu orice altă țară a lumii.
Viața Regelui Mihai I: Ultimul monarh al României
Mihai, fiul principelui Carol – viitorul rege Carol al II-lea – și al prințesei Elena, fiind descendentul celor mai importante familii regale ale Europei, fiind stră-strănepot al reginei Victoria și văr de gradul trei al reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii.
Copilăria lui Mihai a fost tumultoasă. Principele Carol a renunțat la tron în 1925, când s-a stabilit în Franța împreună cu amanta sa Elena ”Magda” Lupescu. Când regele Ferdinand a murit, în iulie 1927, Mihai a fost cel care i-a urmat pe tron. Cum avea doar 6 ani și nu putea guverna, România a fost condusă de o regență formată din principele Nicoale – al doilea fiu al regelui Ferdinand – patriarhul Miron Cristea și Gheorghe Buzdugan, președintele Înaltei Curți de Casație.
Carol al II-lea a revenit în țară în 1930, când a preluat tronul, instaurând un regim dictatorial sever, marcat de instabilitate politică, dar și de progrese economice.
În 1940, Carol al II-lea i-a acordat puteri discreționare generalului Ion Antonescu, care i-a impus sa abdice in favoarea fiului sau. Mihai avea 18 ani când a fost proclamat rege. Cum soarta nu a fost favorabilă României spre finalul celui de-Al Doilea Război Mondial, Regele Mihai I a luat decizia de a se alătura Aliaților, printre care se afla și Uniunea Sovietică, ale cărei armate intraseră deja pe teritoriul țării.
Decizia Regelui Mihai este unul dintre cele mai controversate momente din istoria României din secolul trecut. Armistițiul semnat de România a fost făcut sub termenii impuși de sovietici, iar capitularea României a grăbit sfârșitul conflagrației în Europa.
Mihai I a fost decorat la finalul războiului atât de președintele SUA Harry S. Truman cu Legiunea de Merit în cel mai înalt grad, Comandant Șef, cât și de Iosif V. Stalin cu Ordinul Victoria cu diamante.
Au urmat trei ani de alte compromisuri făcute de Mihai I în fața presiunilor făcute de comuniști, care au culminat cu abdicarea pe care a fost obligat să o semneze în decembrie 1947.
Regele Mihai și-a început exilul în Italia. S-a căsătorit cu Ana de Bourbon-Parma, care i-a dăruit cinci fiice. Familia s-a strabilit apoi în Marea Britanie, înainte de a se instala în Elveția.
După evenimentele din 1989, regelui Mihai I i-a fost sistematic refuzat accesul în România, cetățenia română fiindu-i reactivată abia în 1997, după ce Ion Iliescu a pierdut alegerile prezidențiale în fața lui Emil Constantinescu.
Regele Mihai a revenit apoi de multe ori în România, fie la domeniul său de la Săvârșin, fie la Palatul Elisabeta din București.
Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: