A murit omul care ”a salvat lumea”

Stanislav Petrov a salvat lumea de la dezastru nuclear. Foto: gimundo.com
Stanislav Petrov a salvat lumea de la dezastru nuclear. Foto: gimundo.com

Stanislav Petrov a luat o decizie care a salvat viețile a milioane de oameni în timpul celor mai tensionate momente ale Războiului Rece.

Fostul ofițer sovietic Stanislav Petrov a murit. Avea 77 de ani. În timpul Războiului Rece, bărbatul născut la Vladivostok a luat o decizie care a evitat un posibil holocaust nuclear.

Pe când avea 44 de ani și era locotenent colonel în armata sovietică, Petrov era la conducerea unui sistem radar de avertizare într-un buncăr subteran din apropiere de Moscova. În timp ce era la datorie, în 26 septembrie 1983, aparatele sovietice au indicat prezența unei rachete care vine dinspre SUA către URSS.

”Când am văzut mesajul de alertă, m-am ridicat de pe scaun. Subordonații mei erau debusolați, astfel că a trebuit să le dau ordine pentru a evita panica. Știam că decizia mea va avea urmări”, spunea Petrov într-un interviu acordat în urmă cu mai mulți ani.

”Mi-au amorțit picioarele. Simțeam că nu pot să stau drept. Eram copleșit de nervi când am luat decizia”, a mai povestit ofițerul sovietic, care a decis să considere amenințarea drept o eroare a sistemului, evitând astfel un atac în forță asupra Statelor Unite.

Mai târziu, sovieticii au aflat că radarul a interpretat eronat reflexia razelor soarelui în anumiți nori drept rachete. Povestea a fost ținută secretă timp de mulți ani. Petrov a declarat mereu că ”și-a făcut datoria” și nu i-a povestit despre asta nici măcar soției sale.

În 1998, povestea a ajuns într-un tabloid german, iar Petrov a fost recunoscut drept omul care a salvat omenirea de la un dezastru nuclear.

De atunci, Stanislav Petrov a primit multe premii și distincții. S-a făcut chiar și un film în onoarea sa: ”Omul care a salvat lumea”, în 2014, cu Kevin Costner.

Petrov a murit în patul său, în 19 mai, însă decesul său a fost făcut public în urmă cu doar câteva zile de către regizorul german Karl Schumacher.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.