A murit omul care a reinventat Dacia, ”părintele” Logan-ului

Foto: Pixabay

Francezul Gerard Detourbet, omul care a condus proiectul Dacia Logan, cel care a relansat atât destinul uzinelor din România, cât și pe cel al constructorului francez Renault, s-a stins din viață.

În prezent, 40% din vânzările gigantului Renault sunt reprezentate de Dacia, o mașină low-cost cu succes pe piață.

Omul care a condus la renașterea Dacia s-a stins din viață la vârsta de 73 de ani, săptămâna trecută. Gerard Detourbet, format ca matematician, a fost cel care a inițiat conceptul de ”design to cost”, prioritizând ”costurile” în dezvoltarea unui automobil.

Detourbet a fost cel care a făcut din proiectul Renault XC90, cunoscut lumii întregi drept Dacia Logan, un succes internațional.

Gerard Detourbet. Foto: overdrive.in

Modelul Dacia Logan, lansat în 2004, a transformat uzinele de la Mioveni într-un jucător demn de luat în seamă la nivel european.

Diverse versiuni ale gamei Logan sunt produse și în Rusia, Maroc, Columbia, Iran, India și Brazilia. Doar în primele nouă luni ale acestui an, 563.268 de autoturisme şi utilitare produse de Dacia au fost vândute la nivel mondial.

În 2018, Dacia a produs peste 55.000 de modele Logan și Logan MCV, mult mai puține decât cel mai de succes model al companiei: Duster. Anul trecut au fost construite aproape 237.000 de unități.

Dacia a produs în 2018 un total de 335.262 de vehicule, cu 6,8% mai multe decât în 2017 (313.883 de unități).