A murit omul care a adus României singura medalie la Jocurile Olimpice de iarnă

Ion Panțuru, un pilot legendar de bob (puterea.ro)
Ion Panțuru, un pilot legendar de bob (puterea.ro)

Ion Panțuru s-a stins din viață ieri, la vârsta de 82 de ani. În 1968, la Grenoble, pilotul român, alături de frânarul Nicoale Neagoe, câștigau medalia de bronz la Jocurile Olimpice cu bobul de două persoane. Acest titlu rămâne până astăzi cea mai bună performanță a României la Olimpiada Albă.

Ion Panțuru era originar din Comarnic. A avut o carieră extraordinară, reușind să fie vicecampion mondial, alături de Dumitru Focșăneanu, la Lake Placid, în 1969, cât și medaliat cu bronz la Campionatele Mondiale din 1973, organizate tot la Lake Placid.

A câștigat două titluri europene la bob patru persoane, în 1967 și 1971, dar și două medalii de argint, ambele cucerite în 1969, în cele două probe ale bobului.

Ion Panțuru era Maestru Emerit al Sportului. ”În cariera de antrenor, care a urmat activităţii de sportiv, Ion Panţuru a format mai multe generaţii de sportivi valoroşi în bobul românesc”, scrie Federația Română de Bob și Sanie, care ”transmite condoleanţe familiei şi tuturor celor care l-au cunoscut”.

Ion Panțuru a început sportul ca fotbalist, însă după ce a făcut o coborâre cu bobul s-a îndrăgostit de acest sport extraordinar.

Avea să devină unul dintre cei mai cunoscuți sportivi ai României, fiind port-drapelul delegației tricolore la toate cele patru Jocuri Olimpice de Iarnă la care a participat.

Recomandările editorilor GreatNews:

Locuri de muncă în Anglia. Se caută bone și se oferă cazare și masă

O companie aeriană angajează însoțitori de zbor. Ce calități se cer

Locuri de muncă în depozite din străinătate. Se acceptă și cupluri, salariile ajung la 2.000 de euro