A murit Leo Iorga, fostul solist al trupei Compact

leo iorga compact a murit
Foto: Captură YouTube

Leo Iorga, fostul solist al trupei Compact, a murit sâmbătă, 2 noiembrie, a anunțat cântărețul și compozitorul Adrian Ordean pe pagina sa de Facebook.

„Acum 5 minute, colegul meu de trupa LEO IORGA a plecat spre o lume mai buna…DUMNEZEU SA-L IERTE. Va ramane in inimile noastre pentru totdeauna”, a scris Adrian Ordean pe contul său de Facebook.

A murit Leo Iorga – artistul suferea de cancer

Cântărețul de muzică rock Leo Iorga avea 54 de ani și suferea de cancer.

Născut în anul 1964 la Arad, Leo Iorga a început să cânte la vârsta de 14 ani, ca toboșar în trupa liceului, potrivit Wikipedia.org.

De-a lungul timpului el a cântat în mai multe formații, printre care:

– Pacific (1982)
– Cargo (1988)
– Compact (1988-1996)
– Schimbul 3 (1997-2001)
– Pact – by Leo Iorga & Adi Ordean (2013-2016)
– Pacifica, Compact B (din 2003, respectiv din 2017, până în prezent)

„Mă voi întoarce”, „Fata din vis”, „Mi-e tare dor de tine”, „Trenul pierdut”, „Să te gândești la mine” sau „Singur te caut în noapte” sunt câteva dintre cele mai îndrăgite piese cântate de formația Compact.

La începutul anului 2011, Leo Iorga a fost diagnosticat cu cancer pulmonar. S-a operat în februarie 2011 pentru extirparea tumorii de la plămâni.

Ulterior, pe 9 mai 2014, cântărețul rock a suferit o operație pe creier, în urma depistării unei metastaze.

„A fost prima dată când am zis cât rău am putut să-i fac corpului meu”

Într-un interviu oferit postului de televiziune Kanal D în anul 2012, Leo Iorga a povestit că e conștient de cât de mult rău a putut să îi facă propriului corp, deoarece ajunsese să fumeze chiar și 4 pachete de țigări pe zi: „La petreceri foarte lungi se întâmpla să fumez și 4 pachete de țigări pe zi. Dar în general fumam două pachete pe zi. Factor agravant a fost de 80 la sută fumatul. Am fumat 32 de ani”.

El a povestit atunci și cum a descoperit boala: „Răceala nu-mi trecea. Eu cred că cel mai determinant lucru a fost o inspirație divină. În meseria noastră, eu, cel puțin, sunt delăsător. A fost o răceală normală, cu tuse, nu aveam dureri, nimic. Nu scuipam sânge, nimic. Era o tuse seacă. Radiologul a zis ca nu îi place ce vede acolo. Și de acolo am urmat linia impusă de medici”.

După prima sa operație, cea din februarie 2011, Leo Iorga a spus că s-a lăsat de fumat: „Le urăsc! Urăsc țigările. Am avut o reacție ciudată în spital și m-am ridicat din pat prima dată și m-am privit în oglindă și atunci a fost prima dată când am zis cât rău am putut să-i fac corpului meu. Mi-am dat seama că eu m-am adus în punctul ăsta”.

Amintiri cu profu’ ăla ”nebun” ajuns erou de film. Preda fără manuale și privea dincolo de matematică

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.