A murit Jacques Chirac, fostul președinte francez

a murit jacques chirac a murit
Sursa: Captură YouTube

Jacques Chirac, fostul președinte francez, a murit joi, 26 septembrie, la vârsta de 86 de ani, anunță publicația „Le Figaro”.

„Președintele Jacques Chirac s-a stins liniștit în această dimineață în mijlocul familiei”, a declarat Frédéric Salat-Baroux, soțul lui Claude Chirac, fiica fostului președinte.

Adunarea Națională a Franței (camera inferioară a Parlamentului francez) și Senatul au ținut un moment de reculegere.

A murit Jacques Chirac, fost președinte și premier al Franței

 

Jacques Chirac a fost președintele Franței timp de 12 ani, în perioada 1995 – 2007.

De asemenea, el a fost premier al Franței de două ori, iar de 3 ori a fost primar al Parisului.

Potrivit BBC, una dintre reformele majore realizate de Jacques Chirac a fost faptul că a redus mandatul prezidențial de la 7 la 5 ani. Primul său mandat de președinte a fost de 7 ani (1995 – 2002), iar al doilea a fost de 5 ani (2002 – 2007).

Înainte să devină președinte, Jacques Chirac a fost premierul Franței de două ori: între 1974 și 1976, și între 1986 și 1988.

Spre finalul vieții, reputația sa a fost pătată de scandalurile de corupție. Astfel, în martie 2011, el a fost trimis în judecată pentru deturnare de fonduri publice, fiind acuzat că a angajat fictiv 28 de activiști din partidul propriu în vremea în care era primar al Parisului. În decembrie 2011 Jacques Chirac a fost găsit vinovat și a primit o pedeapsă de 2 ani de închisoare cu suspendare.

Fostul președinte nu a venit la proces (medicii au susținut că problemele sale neurologice i-au afectat memoria). Avocații care l-au apărat au decis să nu facă apel împotriva condamnării.

Jacques Chirac a suferit un atac cerebral în anul 2005, iar în 2014 soția sa, Bernadette Chirac, a anunțat că fostul președinte nu va mai vorbi în public deoarece are probleme cu memoria.

Rovana Plumb a fost respinsă pentru funcția de comisar european

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.