A murit Gheorghe Gruia, cel mai mare handbalist din toate timpurile

Gheorghe Gruia, dublu campion mondial cu naționala de handbal a României, s-a stins din viață ieri, în Mexic, la vârsta de 75 de ani.

Supranumit ”mâna de aur a handbalului românesc”, Gruia a fost un fenomen. A fost voleibalist în primii ani ai carierei sportive, dar trecerea la handbal s-a dovedit a fi foarte inspirată. A ajuns în echipa națională după doar câteva luni petrecute pe semicerc.

Interul a pus umărul la cucerirea primului titlu mondial al României, în Cehoslovacia, în 1964. Trei ani mai târziu, golurile sale au adus o medalie de bronz tricolorilor.

În 1970, Gheorghe Gruia devenea din nou campion mondial. Cel poreclit ”Guriță” a fost și de această dată cel mai bun marcator al României, după o finală de infarct cu RFG, care a avut nevoie de două reprize de prelungiri.

Gruia a strălucit și la Jocurile Olimpice de la Munchen, în 1972, unde România a cucerit medalia de bronz. Stelistul a fost cel mai bun marcator al turneului.

În 1992, Gheorghe Gruia, care a câștigat și Cupa Campionilor cu Steaua, a fost desemnat de Federația Internațională de Handbal drept ”cel mai bun handbalist al tuturor timpurilor”.

S-a stabilit în Mexic în 1978, după ce a fost lăsat de autoritățile române să pregătească naționala din America de Nord.

„Sunt mândru că am fost numit dinozaur. Din câte ştiu, dinozaurii au cucerit pământul. Sunt mulţumit că am făcut parte dintr-o generaţie care a dominat handbalul mondial. Nu ne-a plăcut niciodată să pierdem. Din 127 de meciuri la echipa naţională, nu ştiu dacă am pierdut cinci”, spunea Gheorghe Gruia într-un interviu acordat în 2009.

Recomandările editorilor GreatNews: