A murit Florin Halagian, figură legendară a fotbalului românesc

Florin Halagian. Foto: FC Argeș Pitești / Facebook

Florin Halagian, fost jucător și antrenor de fotbal, a încetat din viață. ”Armeanul”, considerat de mulți drept arhitectul marii echipe a Stelei, care a cucerit Cupa Campionilor Europeni în 1986, avea 80 de ani.

Florin Halagian, antrenorul cu cele mai multe meciuri din istoria fotbalului românesc, a cucerit de trei ori titlul de campion al Ligii 1, de două ori cu FC Argeș și o dată cu Dinamo București.

Halagian, care se s-a retras din activitate în urmă cu aproape zece ani, s-a născut la București, în 1939, iar fotbalul l-a început la Dinamo, trecând apoi pe la Progresul, Pompierul, Dinamo Pitești, Petrolul Ploiești, Minerul Baia Mare, Politehnica București și Vagonul Arad.

Cariera de antrenor a început-o în 1971, obținând imediat și primul titlu de campion din carieră, cu o echipă în care strălucea Nicolae Dobrin.

Halagian avea să mai cucerească un titlu cu piteștenii, înainte de a o prelua pe FC Olt Scornicești, iar apoi, în 1984, pe Steaua București, cristalizând lotul care avea să câștige, doar doi ani mai târziu, Cupa Campionilor Europeni.

Vulcanicul Halagian a mai cucerit un titlu în România, cu Dinamo, în 1992. A mai pregătit echipe precum FC Național, FCM Bacău, FC Brașov, Ceahlăul Piatra Neamț și Gloria Bistrița.

A fost decorat de Traian Băsescu pentru toată activitatea și pentru formarea tinerelor generații de campioni cu „Meritul sportiv Clasa a III-a”.