A murit Dumitru Fărcaș, legendă a muzicii populare românești

Dumitru Fărcaș. Foto: Ziarul Unirea

Virtuosul taragotist Dumitru Fărcaș a murit azi, la vârsta de 80 de ani. Celebrul artist era internat într-un spital din Cluj, unde ajunsese în urma unui infarct.

Dumitru Fărcaș a fost o figură emblematică a muzicii populare românești din ultima jumătate de secol. S-a născut în 12 mai 1938, în Maramureș, însă s-a stabilit la Cluj-Napoca după ce a terminat studiile la Academia de Muzică ”Gheorghe Dima”, în 1967.

După absolvirea academiei clujene, învață autodidact taragotul, împrumutând unele tehnici din cele specifice oboiului.

Provine dintr-o familie cu tradiție muzicală, bunicul, tatăl și cei doi frați mai mari au cântat la fluier.

Dumitru Fărcaş a făcut parte din Ansamblului Folcloric Naţional ”Transilvania”, fiind membru fondator al acestuia, începând cu anul 1959.

A condus Ansamblul ”Mărţişorul” al Casei de Cultură a studenţilor din Cluj-Napoca, împreună cu care a obţinut numeroase premii naţionale şi internaţionale.

Dumitru Fărcaș împlinise 80 de ani în luna mai, prilej cu care a fost decorat de preşedintele Klaus Iohannis cu Ordinul Naţional ”Serviciu Credincios” în grad de cavaler.

Dumitru Fărcaș a primit titlul de „Cetățean de onoare” al orașului Phenian (Coreea de Nord) și al orașelor Cluj-Napoca, București, Reșița și Baia Mare. A fost președintele de onoare al Congresului Internațional al Taragotiștilor.

DISTRIBUIȚI
Sorin Breazu
Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.