A murit Dumitru Fărcaș, legendă a muzicii populare românești

Dumitru Fărcaș. Foto: Ziarul Unirea

Virtuosul taragotist Dumitru Fărcaș a murit azi, la vârsta de 80 de ani. Celebrul artist era internat într-un spital din Cluj, unde ajunsese în urma unui infarct.

Dumitru Fărcaș a fost o figură emblematică a muzicii populare românești din ultima jumătate de secol. S-a născut în 12 mai 1938, în Maramureș, însă s-a stabilit la Cluj-Napoca după ce a terminat studiile la Academia de Muzică ”Gheorghe Dima”, în 1967.

După absolvirea academiei clujene, învață autodidact taragotul, împrumutând unele tehnici din cele specifice oboiului.

Provine dintr-o familie cu tradiție muzicală, bunicul, tatăl și cei doi frați mai mari au cântat la fluier.

Dumitru Fărcaş a făcut parte din Ansamblului Folcloric Naţional ”Transilvania”, fiind membru fondator al acestuia, începând cu anul 1959.

A condus Ansamblul ”Mărţişorul” al Casei de Cultură a studenţilor din Cluj-Napoca, împreună cu care a obţinut numeroase premii naţionale şi internaţionale.

Dumitru Fărcaș împlinise 80 de ani în luna mai, prilej cu care a fost decorat de preşedintele Klaus Iohannis cu Ordinul Naţional ”Serviciu Credincios” în grad de cavaler.

Dumitru Fărcaș a primit titlul de „Cetățean de onoare” al orașului Phenian (Coreea de Nord) și al orașelor Cluj-Napoca, București, Reșița și Baia Mare. A fost președintele de onoare al Congresului Internațional al Taragotiștilor.