A murit Doina Cornea, profesoara disidentă care i s-a opus lui Ceaușescu

doina cornea a murit
Foto: Captură YouTube / TVR

Doina Cornea, disidenta care s-a opus regimului comunist din România, a murit în cursul nopţii de joi spre vineri, în locuinţa sa, la vârsta de 88 de ani, anunță agerpres.ro.

Născută în Brașov în 1929, Doina Cornea a început să studieze limbile franceză și italiană la Universitatea din Cluj în anul 1948. După absolvire, a predat franceza la un liceu din Zalău, unde s-a căsătorit cu un avocat din localitate.

S-a întors la Cluj în 1958, unde a lucrat ca asistent la Universitatea Babeș-Bolyai.

În anul 1982 a trimis ilegal la Radio Europa Liberă prima sa scrisoare în care critica regimul lui Nicolae Ceaușescu. Pentru a arăta că scrisoarea este autentică, s-a semnat la sfârșitul textului, însă fără să dorească să îi fie menționat numele. Din cauza unei neînțelegeri, cei de la radio au citit scrisoarea integrală, inclusiv numele.

Pe 15 septembrie 1983, Doina Cornea a fost dată afară de la universitate din cauza activității sale politice. Motivul invocat a fost acela că le-a dat studenților săi să citească texte de Mircea Eliade.

În cea de-a doua scrisoare trimisă în Occident, care a fost publicată de BBC și de Radio Europa Liberă, Doina Cornea a protestat împotriva restricțiilor din mediul academic și a faptului că profesorii de la universitate nu au încercat să o ajute.

Doina Cornea a continuat să trimită scrisori care erau citite la Radio Europa Liberă.

Doina Cornea și scrisoarea deschisă adresată lui Nicolae Ceaușescu

În august 1987 i-a adresat o scrisoare deschisă lui Nicolae Ceaușescu, în care cerea reforma învățământului superior: mai multă libertate academică și autonomie universitară, schimburi cu universitățile din Occident, scutirea cadrelor didactice de obligația de a participa la muncile câmpului.

În timpul protestelor din 18 noiembrie 1987 de la Brașov, alături de fiul său, Leontin Iuhaș, Doina Cornea a răspândit în Cluj-Napoca 160 de manifeste de solidaritate cu muncitorii care s-au răsculat împotriva regimului Ceaușescu.

În ziua următoare au fost arestați de Securitate, care i-a reținut până în decembrie 1987. La acea dată au fost eliberați, în urma presiunilor venite din partea Occidentului și a unui documentar despre România sub Ceaușescu difuzat de televiziunea franceză, documentar ce includea un interviu mai vechi cu Doina Cornea.

În 1988 a fost pusă sub arest la domiciliu. A fost eliberată pe 21 decembrie 1989, chiar în timpul Revoluției. Imediat după eliberare s-a alăturat demonstranților de pe străzile din Cluj-Napoca.

Sursa biografiei: Wikipedia.org

Înregistrare. Președintele TVR numește o angajată ”cap de porc” și îi ia apărarea Gabrielei Firea

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.