A murit Dinu Giurescu: istoric, politician, informator al Securității

dinu giurescu
Foto: Sanda Brumarescu (Wikimedia Commons)

Istoricul Dinu Giurescu a murit marți, 24 aprilie, în locuința proprie, la vârsta de 91 de ani, anunță postul de televiziune Antena3.

Născut la 15 februarie 1927 în București, Dinu C. Giurescu a fost membru titular al Academiei Române (începând din anul 2001), precum și deputat în Parlamentul României și vicepreședinte al fostului Partid Conservator condus de Dan Voiculescu, care între timp a fuzionat cu ALDE.

Dinu C. Giurescu a fost fiul istoricului Constantin C. Giurescu.

Dinu Giurescu a terminat Facultatea de Istorie la Universitatea din București, iar în anul 1968 a obținut titlul științific de doctor în istorie.

A fost profesor la Universitatea de Artă, Secția Istoria și Teoria Artei-Muzeografie (1968-1987), precum și profesor universitar la Facultatea de Istorie a Universității din București (1990-1997).

A fost membru titular al Academiei Române din 2001 (membru corespondent din 1990).

Dinu Giurescu – un trecut controversat

La alegerile parlamentare din 9 decembrie 2012 Dinu Giurescu a candidat pe listele USL, fiind ales deputat într-o circumscripţie electorală din Bucureşti.

Pe 24 aprilie 2014 a fost ales vicepreședinte al Academiei Române, pentru un mandat de patru ani, și a demisionat din Parlament.

La sfârșitul anului 2013, Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) a emis un document potrivit căruia Dinu Giurescu a furnizat informații către Securitate sub numele de cod „Darius”.

Însă, nu i s-a atribuit calitatea de colaborator deoarece CNSAS a considerat că istoricul nu a făcut poliție politică.

Dinu C. Giurescu a fost recrutat de către Securitate în martie 1967, când a „acceptat colaborarea, însă a insistat ca despre acest lucru să nu se ştie la M.A.E. (Ministerul Afacerilor Externe – n.r.) şi nici să nu se facă vâlvă”, relata „România liberă” la acea dată.

Scopul recrutării a fost de a informa „asupra problemelor ­importante ce se petrec în M.A.E”, deoarece „prin natura muncii sale, are posibilitatea să furnizeze unele informaţii care interesează organele D.G.I” şi „are şanse” de a ajunge „funcţio­nar-diplomat” şi „nu în ultimul rând că, prin natura funcţiei, poate intra în contact cu cetăţeni străini”.

Potrivit documentelor, întâlnirile ofiţerilor Securităţii cu Giurescu au fost continuate până în anul 1968, fără însă a se obţine „materiale de valoare operativă deosebită”.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.