A murit actorul Valentin Uritescu

Valentin Uritescu
Valentin Uritescu. Foto: Facebook via observatornews.ro

Actorul Valentin Uritescu a încetat din viață aseară, la vârsta de 81 de ani, anunță postul de televiziune Antena 3.

El era internat într-un centru specializat unde primea ajutor pentru boala de care suferea.

Valentin Uritescu suferea de Sindrom Extrapiramidal, asemănător cu boala Parkinson. În ultima perioadă starea sa de sănătate se înrăutăţise.

Într-un interviu recent, soţia actorului a povestit că în unele zile acesta nu putea să vorbească: „E lucid, dar are şi zile în care nu poate vorbi. Recunoaşte lumea din jur, dar de multe ori pur şi simplu nu poate vorbi. Alternează zilele bune cu cele proaste, iar chestiunea asta pare constanta ultimilor ani. Nimeni nu poate anticipa care va fi ziua sau zilele acelea bune şi când vor urma cele rele, ca să ne pregătim şi pentru una, şi pentru cealaltă.”

În urmă cu mai bine de 10 ani, Valentin Uritescu s-a retras din activitate.

El va fi condus pe ultimul drum luni.

Valetin Uritescu a absolvit în 1963 Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” (IATC) din București, la clasa profesorului Constantin Moruzan.

De-a lungul carierei sale a jucat în numeroase filme și piese de teatru. De asemenea, a fost prezentator al emisiunii „Viața satului”.

„Angela merge mai departe” (1981), „Întoarcerea din iad” (1983), „Noi, cei din linia întâi” (1985), „Trenul de aur” (1986), „Duminică în familie”, „Nişte băieţi grozavi” (1987), „Cei care plătesc cu viaţa”, „Un studio în căutarea unei vedete” (1988), „Momentul adevărului” (1989), „Şobolanii roşii”, „A unsprezecea poruncă”, (1990), „Cel mai iubit dintre pământeni” (1993), „Chira Chiralina” (1993), „Examen” (2000), „Turnul din Pisa” (2002), „Magnatul” (2004), „Amantul marii doamne Dracula” (2005), sau „Schimb valutar” (2008) sunt doar câteva dintre filmele în care a jucat.

A lucrat ca angajat la patru teatre:

1963-1968 la Teatrul „M. Filotti” din Brăila
1968-1980 la „Teatrul Tineretului” din Piatra Neamț
1981-1990 la Teatrul „Bulandra” din București
1990 – retragere la Teatrul Național „Ion Luca Caragiale” din București

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.