A mai apărut o mică autostradă în România | VIDEO

autostrada A1
Foto: Țetcu Mircea Rareș / Wikipedia.org

Primul tronson de autostradă care va fi inaugurat în România, în 2020, este cel dintre Biharia și Borș, care se lipește la autostrada M4 din Ungaria, prin noul punct de trecere a frontierei de la Borș 2.

Sectorul de drum de mare viteză dintre Biharia și Borș are o lungime de doar 5,3 kilometri și a fost construit de o firmă românească, îaninte de termenul prevăzut în contract. Lucrările au costat aproximativ 28,5 milioane de euro.

Tronsonul este prevăzut cu un nod rutier, cu 5 bretele și 3 pasaje, la care se mai adaugă un pasaj al autostrăzii peste calea ferată și un pasaj peste autostradă a unui drum de exploatare.

Același constructor va realiza și tronsonul de 29 de kilometri, tot din A3, între Biharia și Chirbiș, care ar urma să fie gata până în 2022.

Vin banii pentru autostrada Sibiu-Pitești

Comisia Europeană a aprobat o investiție în valoare de 875,5 milioane euro de la Fondul de Coeziune pentru construirea primului din cele trei sectoare ale autostrăzii Sibiu-Piteşti.

Prima etapă ar urma să se încheie în decembrie 2023 și vizează construirea a 53,38 km de autostradă, inclusiv: 6 noduri rutiere ; 28 poduri si pasaje; 10 viaducte; 1 tunel; 1 parcare de scurta durata; 2 spatii de servicii; 3 centre de întreținere si coordonare.

Valoarea totală a primei etape a proiectului este de 13 miliarde euro și va fi finanțată prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020 astfel: 85% din valoarea totală eligibilă aprobată, respectiv 875 de milioane euro va fi asigurată din Fondul de Coeziune, iar restul de finanțare în valoare de 458 milioane de euro va fi asigurată de la bugetul de stat.