A înflorit o cârciumăreasă, prima floare crescută în spațiul cosmic

cârciumăreasă prima floare crescută în spațiu
O cârciumăreasă, prima floare crescută în spațiu. Foto: Scott Kelly Facebook

Astronautul Scott Kelly a publicat pe Facebook o fotografie cu o cârciumăreasă care este, potrivit acestuia, prima floare crescută în spațiul cosmic.

În ultimii doi ani, astronauții aflați la bordul Stației Spațiale Internaționale au avut misiunea de a cultiva plante comestibile în microgravitație. După o serie de eșecuri, se pare că eforturile echipei au dat în sfârșit roade, odată cu primele cârciumărese care au înflorit în spațiu, relatează CNN.

Fotografia postată de Scott Kelly a strâns peste 70.000 de Like-uri pe rețeaua de socializare și aproape 30.000 de Share-uri.

Nu este însă pentru prima dată când astronauții aflați la bordul SSI au reușit să cultive plante. Încă de la jumătatea anului 2014 echipa a instalat la bordul SSI un sistem pentru creșterea plantelor, reușind să cultive salată verde.

Plantele sunt crescute într-un mediu cu aer sau cu aburi, dar fără sol. Plantele crescute astfel au nevoie de cantități mult mai mici de apă și de fertilizatori. De asemenea, nu au nevoie de pesticide, se îmbolnăvesc mai greu și cresc de până la trei ori mai repede decât plantele crescute în sol, potrivit NASA.

„Sper că succesul sistemului Veggie (sistemul de cultivare a plantelor la bordul SSI – n.r.) va fi primul pas în producția de alimente care le va permite astronauților aflați pe SSI să se bucure de mâncare proaspătă”, a explicat Brian Onate, care a ajutat la construirea sistemului.

Proiectul Veggie va aduce și informații esențiale pentru o viitoare misiune pe Marte, a declarat Alexandra Whitmire de la NASA Human Research Program. În eventualele misiuni pe Marte din viitor, când aprovizionarea echipajelor se va face mai dificil din cauza distanței mari, creșterea plantelor va avea un rol extrem de important.

stația spațială internațională
Stația Spațială Internațională se află pe orbita Pământului, la o altitudine cuprinsă între 330 și 435 de km. Foto: NASA/Crew of STS-132
plante stația spațială internațională
Cosmonautul Valery G. Korzun verifică plantele crescute la bordul SSI. Foto: Wikimedia Commons

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Se lansează „Gândit în România”, o serie de documentare dedicată inventatorilor români
Locuri de muncă pentru români în construcții. Joburi din străinătate
Au făcut bani în străinătate și investesc acum în România. Ce afaceri au românii care au muncit peste hotare