A început primul studiu clinic pe oameni pentru un tratament cu anticorpi împotriva COVID-19. Terapia este dezvoltată de compania Eli Lilly and Co., relatează CNN.
Prima fază a studiului va analiza dacă terapia este sigură și tolerată de organism. Aceste prime rezultate sunt așteptate în luna iunie.
În prezent, primii pacienți care sunt tratați cu terapia pe bază de anticorpi sunt internați la Școala de Medicină Grossman a Universității din New York, la Cedars-Sinai în Los Angeles și la Universitatea Emory din Atlanta.
Dacă studiul clinic va arăta că tratamentul este eficient împotriva COVID-19, terapia ar putea fi disponibilă la toamnă, a mai anunțat compania americană.
„Până acum, oamenii de știință au încercat să folosească medicamente care au fost concepute pentru noi boli pentru a vedea dacă funcționează în cazul COVID-19. Însă imediat ce a început epidemia noi am început să lucrăm la un nou medicament împotriva acestei boli. Acum suntem gata și îl testăm pe pacienți”, a declarat Dan Skovronsky, vicepreședinte senior al companiei Eli Lilly.
Tratamentul a fost creat în colaborare cu AbCellera, o companie de biotehnologie cu sediul în Canada. Când o persoană se vindecă de o boală precum COVID-19, organismul său produce milioane de proteine numite anticorpi, care luptă împotriva bolii.
AbCellera a obținut o mostră de sânge de la unul dintre primii pacienți americani care s-au vindecat de COVID-19. Apoi, oamenii de știință au analizat milioane de celule pentru a găsi sute de anticorpi.
Cercetătorii de la AbCellera și Centrul pentru Cercetare în domeniul Vaccinurilor de la Institutul Național pentru Alergii și Boli Infecțioase au selectat anticorpii pe care i-au considerat cei mai puternici. Cu aceștia, oamenii de știință de la Eli Lilly au creat tratamentul, numit terapie cu anticorpi monoclonali.
Această abordare a funcționat și în cazul altor boli: există terapii cu anticorpi monoclonali pentru HIV, astm, lupus, Ebola și unele forme de cancer.
Nu este sigur că această terapie va funcționa în cazul COVID-19, însă când acest tratament a fost folosit pe celule în laborator, el a blocat abilitatea virusului de a infecta celulele, a explicat Skovronsky. Terapia a fost numit LY-CoV555.
Într-o primă fază a studiului clinic, unii pacienți vor primi medicamentul, iar alții placebo (medicament inactiv prescris în scopuri experimentale unui lot martor, pentru a studia efectele farmaceutice ale medicamentului activ asupra altui lot). Nici pacienții, și nici medicii lor nu vor fi ști ce substanțe au primit.
Dacă tratamentul este sigur, compania va începe faza a doua a testării, cu mai mulți pacienți, inclusiv unii care nu sunt spitalizați.
Compania dorește și să studieze potențialul medicamentului de a fi folosit preventiv în cazul persoanelor vulnerabile (bătrânii, oamenii cu bol cronice sau cei cu sistemele imunitare compromise).