A început greva și în Sănătate. Membrii Sanitas cer sporuri, indemnizație de hrană, vouchere de vacanță

grevă medici sanitas
Foto: Federația Sanitas din România (Facebook)

Membrii Sanitas, cea mai mare federație sindicală din sănătate și asistență socială din România, au intrat în grevă japoneză de miercuri, 7 iunie.

Începând cu data de 7 iunie 2023, în perioada negocierilor cu factorii de decizie și până la soluționarea revendicărilor, în toate unitățile sanitare și de asistență socială în care Sanitas are membri se desfășoară o grevă japoneză, fără întreruperea activității, cu purtarea de banderole/ecusoane cu însemnele Sanitas.

„Nu vă lăsați amăgiți, greva japoneză anunțată de membrii SANITAS din Sănătate și Asistență socială începând cu data de 7 iunie este un semnal puternic că nimeni nu mai acceptă ”jumătăți de măsură”! Nu interpretați ca un semn de slăbiciune faptul că începem protestul cu banderolele pe mână, faptul că nu întrerupem deocamdată activitatea în instituții publice medicale, medico-sociale, de asistență socială etc. Este doar un ultim răgaz pe care l-am acordat guvernanților în urma dialogului de săptămâna trecută, la cererea acestora”, se arată într-un comunicat de presă al Sanitas.

Membrii Sanitas sunt nemulțumiți de faptul că diverse ordonanțe de urgență și hotărâri de guvern au blocat sporurile, au afectat indemnizațiile de hrană și au diminuat veniturile angajaților din Sănătate și Asistență socială.

În cazul eșuării negocierilor, Consiliul Național al Federației va decide continuarea calendarului de acțiuni.

Revendicările Sanitas sunt următoarele:

Pentru sectorul de negociere colectivă SĂNĂTATE:

  1. Deblocarea posturilor în sistemul sanitar public.
  2. Punerea în aplicare, în integralitatea sa, a Legii nr. 153/2017 pentru toţi angajaţii din sistemul de Sănătate.
    a. Acordarea salariilor de bază din grilă tuturor angajaților;
    b. Calcularea tuturor sporurilor prin raportare la salariul aflat în plată;
    c. Calcularea tarifului orar pentru gărzi prin raportare la salariul aflat în plată;
    d. Calcularea indemnizației de hrană prin raportare la salariul minim brut pe țară actual.
  3. Reluarea discuţiilor asupra proiectului de lege a salarizării cu respectarea principiilor stabilite în cadrul grupului de lucru de la nivelul Ministerului Sănătăţii, acesta asigurând: predictibilitatea creşterii veniturilor fiecărui salariat din sistem, o ierarhie corectă şi echitabilă a salariaţilor din sistem.
  4. Finanțarea corectă și suficientă a instituțiilor din Sănătate.
  5. Reluarea imediată a negocierilor în vederea semnării Contractului Colectiv de Muncă la nivelul sectorului bugetar Sănătate.
  6. Finanțarea de la bugetul de stat a voucherelor de vacanță în Sănătate.
  7. Garantarea menținerii locurilor de muncă pentru personalul angajat în unitățile medicale din rețeaua CFR și după ce acestea vor fi transferate la alte autorități.

Pentru sectorul de negociere colectivă ASISTENȚĂ SOCIALĂ:

  1. Deblocarea posturilor în sistemul de asistenţă socială.
  2. Punerea în aplicare, în integralitatea sa, a Legii nr. 153/2017 pentru toţi angajaţii din sistemul de Asistenţă socială.

a. Acordarea salariilor de bază din grilă tuturor angajaților;

b. Calcularea tuturor sporurilor prin raportare la salariul aflat în plată;

c. Calcularea indemnizației de hrană prin raportare la salariul minim brut pe țară actual;

  1. Începerea discuţiilor asupra proiectului de lege a salarizării unitare a bugetarilor cu respectarea principiilor stabilite în cadrul grupului de lucru de la nivelul Ministerului Sănătăţii, completat cu funcţiile specifice asistenţei sociale, cele două sisteme beneficiind, întotdeauna, de o grilă comună.
  2. Finanțarea corectă și suficientă a instituțiilor din Asistenţă socială.
  3. Stabilirea imediată a unui calendar de negociere şi semnare a Contractului Colectiv de Muncă la nivelul sectorului de negociere colectivă Asistență socială.
  4. Garantarea locurilor de muncă pentru toţi salariaţii din sectorul de negociere colectivă Asistenţă socială – membri ai Federaţiei Sanitas din România.
Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.