A fost votat Guvernul Tudose în PSD. Cine sunt miniștrii noului Cabinet

Liviu Dragnea FOTO: Ionuț Fantaziu/GreatNews
Liviu Dragnea FOTO: Ionuț Fantaziu/GreatNews

Conducerea PSD a votat lista miniștrilor Guvernului condus de Mihai Tudose. Mulți miniștri din Guvernul condus de Sorin Grindeanu își păstrează portofoliile.

Înainte de ședința Comitetului Executiv Național al PSD, Mihai Tudose a fost întrebat cum comentează controversele din partid provocate de nominalizarea sa. „Asta este lupta politică, sunt de 25 de ani în politică. (…) Ficatul duce”, a răspuns Tudose.

După nominalizarea pentru funcţia de premier, în spaţiul public au apărut suspiciuni legate de apartenenţa acestuia la serviciile secrete şi de colaborarea sa în diverse firme cu oameni din această zonă. Mai mult, Academia Naţională de Informaţii a SRI, unde, conform CV-ului său, Tudose ar deţine funcţii didactice, a transmis pentru Pressone că acesta nu a fost încadrat şi nu a predat niciodată la această instituţie.

Ulterior, Tudose a comentat pentru stiripesurse.ro că a obţinut postul didactic în vara lui 2014, însă apoi a intrat în guvern, în decembrie 2014, şi nu a mai mers să predea, nemaiavând timp.

Numele noi în Guvernul condus de Mihai Tudose sunt: Adrian Țuțuianu – Miniterul Apărării, Mihai Fifor – Ministerul Economiei, Liviu Pop – Ministerul Educației, Ionuț Mișa – Ministerul de Finanțe, Ilan Laufer – Ministerul Mediului de Afaceri, Lucian Romașcan – Ministerul Culturii, Lucian Georgescu – Ministerul Cercetării, Victor Negrescu – Ministerul Afacerilor Europene.

De asemenea, tot ca o noutate, noul Guvern va avea un al treilea vicepremier, pe lângă Sevil Shhaideh (PSD – Ministrul Dezvoltării) și Grațiela Gavrilescu (ALDE – ministrul Mediului). Este vorba despre Marcel Ciolacu (PSD), care nu va avea și un portofoliu în administrare.

Lia Olguța Vasilescu rămâne la șefia Ministerului Muncii, Carmen Dan la Interne, Florian Bodog la Ministerul Sănătății, Răzvan Cuc la Transporturi, Doina Pană la Ministerul Apelor și Pădurilor, Mircea Titus Dobre la Turism, Petre Daea – Agricultură, Andreea Păstârnac – Ministrul pentru Românii de Pretudindeni, Rovana Plumb – Fonduri Europene, Alexandru Dunca – Ministrul Tineretului.

De asemenea, miniștrii ALDE își vor păstra portofoliile pe care le-au avut în cabinetul Grindeanu. Pe lângă vicepremierul Grațiela Gavrilescu, rămân Teodor Meleșcanu rămâne la Ministerul Afacerilor Externe, Toma Petcu – Energie și Viorel Ilie – ministru pentru Relația cu Parlamentul.

La un alt cabinet important, Justiție, rămâne ministrul Tudorel Toader.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.