A fost strâns numărul de semnături pentru „Fără penali în funcții publice”

inițiativa fără penali
Foto: Pagina de Facebook "Fără penali în funcții publice"

Inițiativa cetățenească „Fără penali în funcții publice” a reușit să strângă numărul minim de semnături pentru organizarea unui referendum prin care cei condamnați definitiv să nu poată ocupa funcții publice.

Mai exact, au fost strânse peste 500.000 de semnături la nivel național, care provin din cel puțin jumătate din județele țării. A fost îndeplinită și cealaltă condiție, de a strânge minimum 20.000 de semnături în fiecare din aceste județe sau în municipiul București.

Până acum, inițiativa „Fără penali în funcții publice” a strâns 745.000 de semnături la nivel național, din care 102.000 în București.

Județul în care s-a reușit cel mai recent strângerea celor 20.000 de semnături a fost Tulcea.

Iată care sunt județele în care s-au strâns peste 20.000 de semnături: Cluj, Brașov, Timiș, Iași, Sibiu, Ilfov, Bihor, Constanța, Galați, Prahova, Maramureș, Dolj, Alba, Hunedoara, Arad, Mureș, Argeș, Bacău, Vaslui, Tulcea.

Chiar dacă a fost strâns numărul cerut de lege pentru revizuirea Constituției, campania de strângere de semnături continuă până la finalul lunii august, scopul propus acum fiind de a ajunge la un milion de semnături. În acest fel, dacă o parte din semnături sunt anulate, ar rămâne suficient de multe încât inițiativa cetățenească să își atingă obiectivul.

Inițiativa „Fără penali în funcții publice” vrea să introducă următorul paragraf în Constituția României: „Nu pot fi aleși în organele administrației publice locale, în Camera Deputaților, în Senat și în funcția de Președinte al României cetățenii condamnați definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracțiuni săvârșite cu intenție, până la intervenirea unei situații care înlătură consecințele condamnării.”

Care sunt următoarele etape, după strângerea semnăturilor:

1. Listele de semnături împreună cu proiectul și expunerea de motive se înregistrează la Parlament

2. Parlamentul înaintează propunerea către CCR pentru controlul de constituționalitate

3. Începe procedura parlamentară, cu dezbateri în comisii și vot în plenul Camerei Deputaților și Senat

4. Se organizează un referendum decizional care trebuie să aibă cvorum și vot majoritar

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.