A fost reabilitat Podul Mare din Cișmigiu, un simbol al parcului. Cum arată după lucrări

podul mare din cișmigiu
Foto: Nicușor Dan (Facebook)

Podul Mare din Cișmigiu, un simbol al parcului monument istoric, a fost reabilitat, a anunțat primarul Bucureștiului Nicușor Dan.

„Lucrările de consolidare și renovare a Podului Mare, construit în urmă cu peste o sută de ani (în perioada 1913 – 1914), au fost finalizate, iar Trustul de Clădiri Metropolitane face în prezent ultimele finisaje, astfel încât să putem demara procedura de recepție la finalizarea lucrărilor în cel mai scurt timp.

podul mare din cișmigiu
Foto: Nicușor Dan (Facebook)

Podul nu a fost niciodată reabilitat, fiind făcute doar mici reparații. Din cauza degradării, acesta reprezenta un real pericol pentru vizitatori. De aceea, erau extrem de importante reparațiile capitale care să asigure stabilitatea și siguranța construcției”, a spus primarul.

Parcul Cișmigiu – scurt istoric

În 1779, domnitorul Țării Românești, Alexandru Ipsilanti, a poruncit construirea a două cișmele în București. Prima cișmea s-a făcut pe locul unde astăzi se află porțiunea de parc dinspre strada Știrbei Vodă. Din cauza cișmelei însă, în zonă a apărut o baltă care era un focar de infecție în mijlocul orașului, potrivit Wikipedia.org.

În 1830, generalul Pavel Kiseleff a dispus secarea bălții și transformarea terenului într-o grădină publică. Lucrările au început abia în timpul domniei lui Gheorghe Bibescu, în 1847, când a fost chemat grădinarul peisagist Wilhelm Mayer, fostul director al Grădinilor Imperiale din Viena. El a fost cel însărcinat cu transformarea terenului insalubru într-o grădină.

În 1848, noul domnitor Barbu Știrbei a decis să se sape un heleșteu și un canal de legătură cu Dâmbovița. După alți 2 ani, în 1852, grădina a fost împrejmuită cu uluci și s-au montat 100 de bănci (lavițe fără rezemătoare) din lemn de stejar.

Lucrările de înfrumusețare s-au încheiat în 1854, când s-a făcut și inaugurarea oficială a grădinii Cișmigiu.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.