A fost lansată o aplicație care monitorizează calitatea drumurilor din România

RCA 2018 FOTO: Rudy and Peter Skitterians/Pixabay.com
RCA 2018 FOTO: Rudy and Peter Skitterians/Pixabay.com

SmartRoadSense, o aplicație pentru smartphone care monitorizează calitatea drumurilor din România, a fost lansată în țara noastră.

Reprezentanții Universității Dunărea de Jos din Galați și o echipă de specialiști IT din Italia au prezentat aplicația care adună informații în timp real, folosind accelerometrele și senzorii GPS cu care sunt dotate telefoanele inteligente pentru a detecta și clasifica denivelările de pe suprafața șoselelor.

Datele sunt trimise apoi către un server din Italia, unde sunt procesate și analizate. Rezultatele sunt publicate pe o hartă online, cu informații precise despre starea drumurilor din România.

Aplicația va fi disponibilă atât pentru șoferi, cât și pentru autoritățile statului, care pot interveni unde este nevoie.

SmartRoadSense este o aplicație creată de către Universitatea din Urbino, în Italia. O puteți descărca de aici.

”Dorim să implicăm publicul, cetăţenii să contribuie la sustenabilitatea drumurilor. Aşa că luăm avantajul telefoanelor inteligente care conţin diferiţi senzori cum este accelerometrul şi pot simţi vibraţiile maşinii, iar în acest fel putem înregistra date despre drumuri. Datele sunt colectate, sunt adunate într-un server şi sunt calculate şi studiate pentru a îmbunătăţi infrastructura şoselelor. Serverul este acum în Italia, este printr-un sistem cloud şi este deţinut de o instituţie publică. Aplicaţia este gratuită. Informaţiile sunt deschise pentru toată lumea, poate să le acceseze orice cetăţean, sunt deschise publicului, precum şi instituţiilor publice”, a declarat profesorul Alessandro Bogliolo, unul dintre coordonatorii proiectului, citat de Gadget.ro.

În prima fază, aplicația va fi testată în județul Galați, dar în curând va avea acoperire națională. Ar fi o primă unealtă cu ajutorul căreia șoferii își pot proteja mașinile de drumurile groaznice, dar deschise traficului rutier, din țara noastră.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.