A fost găsit cel mai vechi desen făcut de om

Cel mai vechi desen făcut de om a fost descoperit în Africa de Sud. Foto: Craig Foster / Nature

Oamenii de știință au descoperit cel mai vechi desen cunoscut care a fost realizat de om pe un fragment de rocă în Africa de Sud.

Potrivit cercetătorilor, desenul a fost făcut în urmă cu aproximativ 73.000 de ani și reprezintă mai multe linii care se intersectează. Acestea au fost trasate pe piatră cu ocru, un pigment roșu.

Arheologii au descoperit micul fragment al desenului, despre care spun că seamănă cu un hashtag (#), în Peștera Blombos din sudul țării africane, scrie BBC.

Descoperirea este ”un prim indicator al abilităților cognitive ale speciei noastre”, se precizează în raportul oamenilor de știință. Chiar dacă au mai fost găsite și alte gravuri, unele chiar mai vechi, acest mic desen pe piatră este considerat primul exemplu știut de gândire abstractă a omului.

În articolul din revista Nature, unde este prezentată descoperirea, se precizează că desenul a fost realizat cu un ”creion de ocru”.

Omenirea a folosit acest pigment natural în ultimii 285.000 de ani.

Desenul descoperit nu este complet, liniile terminându-se brusc, la marginea pietrei.

În peștera Blombos din Africa de Sud au mai fost descoperite numeroae alte comori preistorice, cum ar fi mărgele acoperite în ocru, fragmente gravate și ustensile pentru realizarea acestui tip de vopsea, toate cu o vechime de peste 100.000 de ani.

Omul modern, numit și homo sapiens, ar fi apărut în urmă cu mai bine de 315.000 de ani pe continentul care acum este Africa.