A fost emis primul cod portocaliu de caniculă din acest an. Lista județelor afectate

FOTO: Myriams-Fotos/Pixabay.com
FOTO: Myriams-Fotos/Pixabay.com

Administrația Națională de Meteorologie a emis primul cod portocaliu de caniculă din acest an, valabil miercuri, joi și vineri (29 iunie – 1 iulie).

Foarte cald va fi însă și marți, 28 iunie – ANM a emis un cod galben de caniculă pentru azi pentru vestul țării.

MESAJ 1

COD GALBEN

Interval de valabilitate: 28 iunie.
Fenomene vizate: caniculă și disconfort termic ridicat.

Pe parcursul zilei de marți (28 iunie) în Câmpia și Dealurile de Vest va fi caniculă, iar temperaturile maxime vor fi de 35…36 de grade. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități, iar disconfortul termic va fi ridicat.

Sursa: ANM

MESAJ 2

COD GALBEN

Interval de valabilitate: 29, 30 iunie și 1 iulie.

Fenomene vizate: val de căldură și disconfort termic ridicat.

În intervalul menționat valul de căldură se va extinde și se va intensifica în toate regiunile.

Temperaturile maxime vor fi cuprinse în general între 33 și 37 de grade. Disconfortul termic va fi ridicat în zonele de câmpie și de podiș, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

COD PORTOCALIU

Interval de valabilitate: 29, 30 iunie și 1 iulie.

Fenomene vizate: val de căldură persistent și disconfort termic accentuat.

În zilele de miercuri (29 iunie), joi (30 iunie) și vineri (01 iulie), valul de căldură va fi persistent în vestul, nord-vestul și local în centrul teritoriului, iar temperaturile se vor apropia de valorile maxime extreme ale perioadei. Se vor înregistra frecvent valori de 37…38 de grade, iar disconfortul termic va fi accentuat.

În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj.

Sursa: ANM
Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.