A fost dezvoltat un aparat care detectează coronavirusul în aer. Când este prezent pornește o alarmă

O echipă de cercetători a dezvoltat BioCloud, un aparat care este capabil să detecteze prezența noului coronavirus în aer și declanșează automat un sistem de alertare în timp real pentru a atenționa oamenii.

Aparatul poate fi montat pe perete și poate ajuta la limitea izbucnirii focarelor și răspândirea virusului.

„Este o nevoie esențială de tehnologie care ne poate oferi asigurări că locurile de muncă, școlile, spitalele și alte spații pe care le folosim sunt sigure și lipsite de boli infecțioase”, a declarat Paul Ghezzi, director executiv al Kontrol Energy Corporation, companie care a dezvoltat noua aplicație.

Canadienii spun că odată cu venirea iernii și cu creșterea pericolului de răspândire a virusului se așteaptă să distribuie zeci de mii de astfel de aparate lunar. Kontrol Energy Corp estimează că un astfel de aparat va costa 12.000 de dolari.

Compania Airbus are în plan testarea unui „nas electronic”, un dispozitiv care ar putea fi capabil să identifice pericole biologice. Potrivit echipei care a lucrat la dezvoltarea acestui gadget, aparatul ar putea descoperi inclusiv infecția cu coronavirus sau bombe, potrivit entertech.ro.

Airbus a lucrat la acest proiect împreună cu echipa de cercetare Koniju din California, specializată în construirea de microproceasore din celule biologice.

Cele două companii au făcut cercetări în domeniul biotehnologiei pentru a dezvolta un aparat care să identifice și să localizeze substanțe chimice sau explozive la bordul aeronavelor sau în aeroporturi.

Cum ar funcționa în cazul actualei pandemii? „Majoritatea infecțiilor și bolilor cauzează mici modificări în componența respirației și transpirației și produce mirosuri distincte”, a explicat fondatorul și CEO-ul Koniku, Osh Agabi.

În momentul în care aceste „nasuri” electronice „miros” molecule pe care au fost programate să le detecteze, declanșează o alarmă. Koniku anunță că a reușit să programeze ADN-ul celulelor care formează receptorii aparatului să reacționeze la compuși chimici din respirație sau transpirația persoanelor infectate și a permite astfel detectearea rapidă a unui purtător de COVID-19.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.