A fost descoperit un nou simptom al COVID-19 la adulți

spital medic deces pacient bolnav
Foto: 12019 / pixabay.com

Specialiștii de la Centrul pentru Controlul și Prevenția Bolilor din SUA au identificat un nou simptom al bolii COVID-19 la adulți, relatează CNN.

Este vorba despre sindromul sistemic multiinflamator la adulți (MIS-A), care este similar cu sindromul sistemic multiinflamator la copii (MIS-C). Precum MIS-C, și cei care dezvoltă MIS-A pot să nu aibă alte simptome care să indice o infecție cu COVID-19.

Până acum, 3 pacienți au murit din cauza MIS-A, iar experții de la Centrul pentru Controlul și Prevenția Bolilor (CDC) au descoperit că acest sindrom îi afectează în special pe cei care fac parte din populațiile minoritare etnice și rasiale.

MIS-C a afectat deja sute de copii din întreaga lume însă, dacă este tratat prompt, copiii își revin. Acest sindrom cauzează o inflamație generală a organelor, dar pacienții nu prezintă de regulă simptomele clasice ale coronavirusului. Testele de sânge arată că MIS-C se dezvoltă de obicei la câteva săptămâni după ce un copil și-a revenit după infecția cu coronavirus, și care de obicei fie nu cauzează deloc simptome, fie cauzează doar simptome ușoare.

Specialiștii CDC au descris cazurile a 27 de adulți cu vârste cuprinse între 21 și 50 de ani care au avut un sindrom similar. Cei mai mulți dintre ei au suferit de o inflamație extremă a organelor și de o deteriorare a funcțiilor acestora, în special a inimii, a ficatului și a rinichilor, însă nu și a plămânilor.

O treime din cei 27 de pacienți au avut test negativ la coronavirus, însă testul pentru anticorpi COVID-19 a fost pozitiv, ceea ce înseamnă că ei au fost infectați în trecut. Cu o singură excepție, toți pacienții cu MIS-A descriși în raportul CDC aparțin unor grupuri rasiale sau etnice minoritare.

De pildă, un bărbat negru în vârstă de 46 de ani din Florida a avut simptome precum țiuit în urechi, vomă și durere în piept. A fost internat în spital, însă în ciuda tratamentului, a murit.

Medicii au făcut și o listă cu indicii că cineva ar putea avea MIS-A: febră care durează mai mult de 24 de ore, durere în piept, bătăi neregulate ale inimii, disfuncții ale inimii, simptome gastrointestinale, iritații.

Dintre cei 27 de pacienți, 10 au avut nevoie de terapie intensivă, iar trei au fost intubați. Trei dintre pacienți au murit. În cazul a doi adulți tineri, primul simptom a constat într-un accident vascular cerebral.