A fost descoperit un nou antibiotic. Poate trata infecțiile puternice

FOTO: stevepb/Pixabay.com
FOTO: stevepb/Pixabay.com

Un grup de cercetători canadieni anunță că a descoperit un nou antibiotic. Față de celelalte, acesta izolează complet bacteriile și le împiedică să se înmulțească.

Testele făcute până acum arată că noul antibiotic poate bloca infecțiile provocate de stafilococul auriu, grup de bacterii foarte rezistent la medicamente. Potrivit datelor Organizației Mondiale a Sănătății, peste 700 de mii de oameni mor în fiecare an din cauza infecțiilor rezistente la antibiotice.

Potrivit European Antimicrobial Resistance Surveillance System, bacteriile rezistente la antibiotice au devenit o preocupare constantă în spitalele din întreaga Europă. Infecţiile cu bacterii rezistente la antibiotice îngreunează tratamentul adecvat cu antibiotice şi pot cauza complicaţii în cazul pacienţilor, precum perioade prelungite de spitalizare, boli mai grave şi uneori chiar decesul.

Utilizarea necorespunzătoare a antibioticelor este unul dintre principalele motive ale rezistenţei la antibiotice în spitale. Din nefericire, utilizarea necorespunzătoare a antibioticelor nu este rară. De exemplu, probabilitatea ca pacienţilor să li se administreze antibiotice în timpul spitalizării este foarte mare, iar studiile arată că 50% din consumul de
antibiotice în spitale ar putea fi necorespunzător, mai spun autoritățile europene.

În ultimii ani au fost descoperite mai multe bacterii rezistente la antibiotice. De exemplu, în 2018, cercetătorii australieni au descoperit o bacterie capabilă să provoace infecții cvasiincurabile.

Cercetătorii australieni au descoperit trei variante ale acestei bacterii multirezistente în eşantioane prelevate din zece ţări – printre acestea numărându-se şi tulpini din Europa – care nu pot fi controlate într-o manieră fiabilă cu niciun medicament existent în prezent pe piaţă.

„Am început cu eşantioane din Australia, apoi cu alte mostre, obţinând în final o «imagine globală» şi constatând că bacteria este prezentă în numeroase ţări şi în multe instituţii din întreaga lume”, a declarat pentru AFP Ben Howden, director al Unităţii de diagnostic microbiologic al Laboratorului de sănătate publică din cadrul Institutului Doherty al Universităţii din Melbourne.

Publicat în jurnalul ştiinţific Nature Microbiology, studiul demonstrează necesitatea unei mai bune înţelegeri a modului în care se propagă infecţiile şi a identificării bacteriilor care vizează cu precădere spitalele.

Prezentă în mod natural pe piele, bacteria (un stafilococ alb numit Staphylococcus epidermidis), este înrudită cu stafilococul auriu (Staphylococcus aureus) rezistent la antibioticul meticilină (MRSA), mai cunoscut şi mai de temut.

FOTO: stevepb/Pixabay.com

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.