Povestea continentului pierdut, descoperit recent de cercetători sub apele Oceanului Indian

Așa arată insula Mauritius. În jurul ei se află un uriaș continent scufundat (Wikimedia Commons)

Așa arată insula Mauritius. În jurul ei se află un uriaș continent scufundat (Wikimedia Commons)

Oamenii de știință au descoperit un ”continent pierdut” sub apele Oceanului Indian, în apropiere de insula Mauritius.

Continentul, pe care geologii l-au boteza Mauritia, era format din Madagascarul actual și India. Restul continentului a ajuns sub apele oceanului în urmă cu aproximativ 84 de milioane de ani.

”Studiem procesul de transformare a continentelor, pentru a înțelege istoria geologică a planetei”, a spus Lewis Ashwal, de la Universitatea Witwatersrand din Africa de Sud, citat de msn.com.

Continentul făcea parte din super-continentul Gondwana, care s-a desprins pentru a forma Antarctica, Africa, Australia și America de Sud.

Prin studierea zirconului mineral, care este găsit în rocile apărute în urma erupțiilor vulcanice, oamenii de știință au descoperit că rămășițele minerale sunt prea vechi pentru a aparține insulei Mauritius.

”Pământul este compus din două părți – continentele, care sunt bătrâne, și oceanele, care sunt tinere”, a spus Ashwal, explicând că nicio rocă foarte veche nu poate exista în oceane.

Mauritius are o vechime de doar câteva milioane de ani, însă unele cristale de zirconiu găsite pe această insulă au o vechime de 3 miliarde de ani.

”Materialele găsite sub Mauritius pot proveni doar dintr-un vechi continent”, a adăugat acesta.

Studiul susține că sub apele Oceanului Indian se află un continent imens, încă nestudiat.

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:



Cele mai noi articole ale noastre:

Exit mobile version