A fost descoperit cel mai vechi material de pe Pământ cunoscut până acum

Fragment din meteoritul Murchison
Fragment din meteoritul Murchison. Foto: United States Department of Energy via Wikipedia

Oamenii de știință care analizau un meteorit au descoperit cel mai vechi material – cunoscut până acum – de pe Pământ, relatează BBC.

În meteoritul care a căzut pe Terra în anii ’60, cercetătorii au găsit particule de praf care au o vechime fabuloasă, de 7,5 miliarde de ani.

Așadar, cele mai vechi dintre particulele de praf au luat naștere cu mult timp înainte ca Sistemul nostru Solar să ia naștere (Sistemul Solar are o vârstă de aproximativ 4,56 miliarde de ani).

Cercetarea a apărut în jurnalul științific „Proceedings of the National Academy of Sciences”.

Când stelele mor, particulele formate în interiorul lor sunt aruncate în spațiu. Numite „paricule pre-solare”, ele sunt incorporate apoi în noi stele, plantele, sateliți sau meteoriți.

„Sunt mostre solide din stele, este praf de stele real”, a explicat coordonatorul studiului Philipp Heck, de la Universitatea din Chicago, SUA.

Echipa de cercetători din SUA și din Elveția a analizat 40 de astfel de paricule pre-solare din meteoritul Murchison, care a căzut în Australia în 1969.

Meteoritul Murchison cel mai vechi material de pe pământ
Meteoritul Murchison. Foto: Basilicofresco / Wikipedia

Pentru a afla cât de vechi sunt particulele respective, oamenii de știință au măsurat cât de mult timp au fost expuse la radiație cosmică în spațiu. Această radiație constă în particule încărcate cu energie care călătoresc prin galaxie și penetrează materia solidă.

Unele dintre particulele încăcate cu energie interacționează cu materia pe care o întâlnesc și formează noi elemente chimice. Cu cât timp materia e mai expusă la radiație, cu atât se formează mai multe elemente. Cercetătorii au utilizat un izotop al neonului (Ne-21) pentru a data particulele din meteorit.

„Eu compar întreaga procedură cu faptul de a pune o găleată în ploaie. Presupunând că ploaia e constantă, cantitatea de apă care se acumulează în găleată îți spune cât timp a stat afară”, a explicat Heck.

Măsurând cât de multe noi elemente sunt prezente, cercetătorii au aflat cât timp particulele au fost expuse la radiația cosmică.

Astfel, ei au avut surpriza să descopere că unele dintre particulele pre-solare sunt cele mai vechi descoperite vreodată.

Cele mai multe dintre particulele analizate aveau 4,6 – 4,9 miliarde de ani. Pentru comparație, Soarele are 4,6 miliarde de ani, iar Pământul 4,54 miliarde de ani.

Însă cele mai vechi aveau o vârstă impresionantă: 7,5 miliarde de ani.

Doar 10% dintre particulele analizate au o vârstă de peste 5,5 miliarde de ani.

„Sunt sigur că există minerale pre-solare mai vechi în meteoritul Murchison și în alți meteoriți, doar că nu le-am descoperit deocamdată”, a spus Heck.

Cea mai veche particulă pre-solară descoperită anterior avea o vârstă de 5,5 miliarde de ani.

Foto: Wikipedia.org

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:


Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.