A fost creat un test de sânge care detectează peste 50 de tipuri de cancer

sânge
Foto: 10918156 / pixabay.com

Cercetătorii au creat un test de sânge care poate detecta peste 50 de tipuri de cancer, în unele cazuri înainte de instalarea simptomelor, relatează BBC.

Testul i-ar putea ajuta pe medici să detecteze tumorile mai devreme, atunci când sunt mai ușor de tratat.

Peste 99% dintre rezultatele pozitive au fost corecte. Totuși, spun cercetătorii, este crucial ca noul test să fie capabil să nu rateze unele cazuri, deoarece acest fapt ar oferi o periculoasă falsă siguranță.

Medicii folosesc acum testul în studii clinice pe pacienți, însă este nevoie de mai multe cercetări pe acest subiect, se arată în jurnalul Analele Oncologiei, unde a fost publicată cercetarea.

Testul urmărește să observe schimbările chimice ale unor părți din codul genetic (ADN liber) care se scurg din tumori în sânge.

Cercetătorii de la Institutul Dana-Farber pentru Cancer și de la Școala de Medicină Harvard, alături de colegii din Marea Britanie de la Institutul Francis Crick și University College London, au testat peste 4.000 de mostre de la pacienți cu sau fără cancer.

Au fost incluse peste 50 de tipuri de cancer, precum cancer intestinal, de plămâni sau ovarian.

În 96% dintre cazurile pacienților cu cancer, testul a detectat în mod corect tipul de cancer.

„Acest test pare să aibă toate trăsăturile necesare pentru a putea fi folosit la scară largă, ca un screening test pentru mai multe tipuri de cancer”, a declarat profesorul Geoff Oxnard, unul dintre cercetătorii implicați în studiu.

„Toată lumea întreabă când va fi disponibil un astfel de test. Pe baza acestei validări clinice de succes pe mii de pacienți, testul a fost lansat acum pentru a fi folosit limitat în studii clinice. Însă până ca acest test să fie folosit în mod curent, va fi nevoie probabil să mai vedem rezultate de la studii clinice precum acesta, pentru a înțelege pe deplin cât de eficient este. Cu siguranță că domeniul avansează rapid și ne face să sperăm că detectarea cancerului pe baza unui test de sânge va deveni realitate”, a mai spus el.

Foto: 10918156 / pixabay.com

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.