A fost acordat premiul Nobel pentru Pace. Laureații sunt din Rusia, Ucraina și Belarus

FOTO: fill/Pixabay.com
FOTO: fill/Pixabay.com

Premiul Nobel pentru Pace a fost câștigat în 2022 de Ales Bialiatski din Belarus, un apărător pentru drepturile omului, organizația rusă pentru drepturile omului Memorial și organizația ucraineană pentru drepturile omului „Centrul pentru libertăți civile”.

Potrivit reprezentanților organizației care oferă Premiul Nobel, laureații de anul acesta promovează de mulți ani dreptul de a critica puterea și de a proteja drepturile fundamentale ale cetățenilor. Aceștia au depus un efort remarcabil pentru a documenta crimele de război, încălcările drepturilor omului și abuzurile de putere și demonstrează importanța societății civile pentru pace și democrație.

Peste 343 de nominalizați, dintre care 251 de persoane și 92 de organizații, au concurat pentru premiul Nobel din acest an.

Anul trecut, premiul a fost împărțit de jurnalista filipino-americană Maria Ressa și jurnalistul rus Dmitri Andreyevich Muratov „pentru eforturile lor de a proteja libertatea de exprimare”.

Potrivit presei internaționale, printre favoriți au fost și suedeza Greta Thunberg, președintele ucrainean Volodimir Zelenski, opozantul rus Alexei Navalnîi sau Papa Francisc.

Laureații primesc și un premiu în bani în valoare de 10 milioane de coroane suedeze, aproximativ 1,1 milioane de euro.