A câștigat 50.000 € la un proces cu angajatorul, nemulțumit că muncea prea puțin

bărbat trist
Foto: pexels / pixabay.com

Pentru prima dată în istorie, justiția franceză a recunoscut existența unui caz de „bore-out”. Curtea de Apel din Paris a condamnat societatea Interparfums la plata a 50.000 de euro către un fost angajat, relatează „Le Figaro”.

Spre deosebire de fenomenul „burn-out”, care constă într-o epuizare profesională dată de prea multe sarcini de lucru, „bore-out” desemnează o stare de epuizare din cauza plictiselii și a stresului provocate de absența acestor sarcini de serviciu. În ambele cazuri degradarea stării de sănătate psihică a angajatului poate duce la depresie.

Curtea de Apel din Paris a admis că „bore-out” este o formă de hărțuire morală și a condamnat societatea specializată în producerea și vânzarea de parfumuri de lux la plata a 50.000 de euro către un fost salariat.

„Eram Domnul Soluție, de la repararea lămpilor arse la supravegherea anumitor contracte sau a cheltuielilor cu deplasările”, a povestit Frédéric Desnard, în vârstă de 50 de ani, pentru „Le Monde”.

În anul 2010, unul dintre cei mai importanți clienți ai companiei a anunțat că încetează colaborarea cu aceasta, „ceea ce a generat neliniști”, a explicat Desnard.

„Am avut mult mai puține sarcini de făcut deoarece asistenții direcției care anterior îmi dădeau de lucru au început să facă ei înșiși treburile respective. Fiecare încerca să își justifice importanța propriul post”, a continuat el.

Frédéric Desnard a ajuns să presteze între 20 și 40 de minute de muncă efectivă pe zi. Această situație l-a făcut să aibă o stare de „oboseală extremă”: „Nu aveam energie pentru nimic. Aveam un sentiment de vinovăție și de rușine pentru că îmi primeam salariul fără să fac nimic. Aveam impresia că sunt invizibil în companie”.

În 2014, el a făcut o criză de epilepsie pe când se afla la volanul mașinii sale și a provocat un accident. „Am făcut un bore-out din cauza condițiilor de muncă”, a mai spus Desnard.

Ulterior, el și-a dat fostul angajator în judecată, motivând că starea sa de sănătate a fost influențată negativ de compania pentru care lucra. Iar acum judecătorii i-au dat câștig de cauză.

Foto: pexels / pixabay.com

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.