A ars Notre-Dame. Primele imagini din interior și o veste bună uriașă

Raphaelle Bacqué, jurnalistă Le Monde, a publicat două imagini din interior, după incendiu
Raphaelle Bacqué, jurnalistă Le Monde, a publicat două imagini din interior, după incendiu

Un incendiu a devastat, aseară, catedrala Notre-Dame din Paris. Clasată în patrimoniul mondial al umanității, bijuteria arhitecturală gotică este cel mai vizitat monument din Europa. Construcția, începută în 1163 de episcopul Maurice de Sully, s-a terminat abia două secole mai târziu, în 1345.

Acoperișul data din 1220 și nu a fost cuprins de niciun incendiu până acum. Era o construcție făcută în întregime din lemn de stejar. Turla care s-a prăbușit prima datează din 1850. A fost proiectată de arhitectul Viollet-le-Duc și o înlocuia pe cea veche, construită în în 1250. Avea 93 de metri și era ridicată din 500 de tone de lemn şi 250 de tone de plumb. Acum era în curs de restaurare.

După aproape opt ore de luptă cu flăcările, pompierii au anunțat în cursul nopții că focul a fost stins. Incendiul a izbucnit în jurul orei locale 18:50 (19:50, ora României). Câteva sute de pompieri au intervenit pentru a domoli flăcările.

Nu s-a intervenit cu elicoptere cu apă sau avioane folosite la stingerea incendiilor pentru că, potrivit specialiștilor, era un risc de a se prăbuși clădirea sub greutatea apei.

La fața locului a venit și președintele Emmanuel Macron, care a intrat alături de pompieri în clădire. Potrivit primelor informații, mai multe statui din bronz au fost demontate chiar zilele trecute de pe fleșa distrusă de foc.

Seara târziu, după ce pompierii au reușit să preia controlul asupra flăcărilor, au anunțat că structura edificiului este salvată în totalitate. De asemenea, au rămas în picioare și două turnuri emblematice. Acoperișul a fost afectat în proporție de două treimi.

Potrivit primelor imagini din interior, a fost afectată doar bolta, care a fost străpunsă de căderea fleșei. Coroana de spini a Mântuitorului, un obiect extrem de important mai ales pentru creștinii catolici, a fost salvată și ea.

Arhitectul-șef responsabil pentru monumente istorice a spus că astăzi se va face un inventar al picturilor capelelor din jurul naosului, care s-ar putea să fi fost înnegrite de fum sau afectate de apă.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.