„Fazan” a fost și este unul dintre cele mai populare jocuri din România. Cu regulile sale simple și prin faptul că nu ai nevoie de piese pentru a-l juca, i-a cucerit rapid pe iubitorii de limba română, adulți și copii.
În timp, copiii învață cu ajutorul jocului că există și cuvinte care încep cu „ct” (ex: ctitor), sau „ps” (ex: psalm, psoriazis). Însă, puțini sunt cei care vin cu o soluție atunci când trebuie să găsească o cale de a ieși din încurcătură când au de spus un cuvânt care începe cu „tm”, „pt”, „ft” sau „ea”.
Un cuvânt care începe cu „tm”
De obicei, atunci când adversarul spune cuvântul „ritm” sau un altul care se sfârșește cu combinația de consoane „tm”, runda se încheie. Însă, există o soluție de ieșire, oferită de DEX. „Tmeza” este o intercalare a unui cuvânt între două elemente ale unui cuvânt compus sau ale unei unități frazeologice. Pluralul este „tmeze”.
Cuvinte care încep cu „pt”
Unii se lasă învinși chiar și când au de spus un cuvânt care începe cu „pt”, deși sunt o mulțime de astfel de cuvinte în limba română.
De exemplu, pteropodele sunt un ordin de moluște care trăiesc în planctonul marin. Ar mai fi cuvântul „ptoză” (cu plurarul „ptoze”), care, potrivit DEX, definește un fenomen patologic constând în deplasarea în jos a unui organ, de obicei ca urmare a slăbirii și a relaxării unor ligamente de susținere.
Cuvinte care încep cu ft
Atunci când adversarul spune cuvântul „raft”, „lift” sau un altul care se termină în ft, nu este cazul să cedați. Ftizie (cuvântul definește tuberculoza pulmonară) e un răspuns la îndemână, însă există „ftaleină” (o substanță chimică).
Cuvinte care încep cu jd
Dacă adversarul pronunță cuvântul „grajd” sau un altul care se termină cu jd, puteți replica prin „jder”. În alte dicționare, există și altă soluții. Jdeav, cuvânt prezent în Dicționarul de Arhaisme și Regionalisme, ediția 2002
Nu sunt în DEX, dar merită menționate:
Există chiar și un cuvânt care începe cu „PT” și se termină într-o combinație de litere la care adversarul nu are răspuns. Cuvântul „pterigosperm” este un adjectiv care nu apare în DEX, dar poate fi găsit în Marele dicționar de neologisme, ediția 2000.
Ntur – este un cuvânt care nu apare în DEX, dar pe care îl găsim în Dicționarul de arhaisme și regionalisme, ediția 2002. „Ntur” este o interjecție, cuvântul imitând trilurile turturicii.
ixod – deși nu apare în DEX, acesta este numele științific al căpușei, potrivit Marelui Dicționar de Neologisme, ediția 2000. În dicționarul de argouri, ediția 2007, apare și „ixivă” (un sinonim pentru „act de identiate”, folosit de lumea interlopă).
Cuvinte care încep cu combinații de vocale:
Și cuvintele care încep cu un grup de două vocale pot fi dificile. Să luăm exemplu grupului „ai”. Însă, sunt o mulțime de soluții. „Aievea” și „aidoma” sunt exemple la îndemână, însă „aisberg” este soluția grozavă, care „închide” adversarul.
Dacă această combinație nu v-a făcut niciodată probleme, ce ziceți de grupul „ea”? Există însă o soluție. Potrivit DEX, „eastmancolor” este „un procedeu de realizare a filmului color constând în suprapunerea a trei emulsii, sensibile la trei culori, pe suportul de celuloid”. Totuși, adversarul poate să câștige cu un cuvânt de genul „ornitorinc”.
Trebuie menționat că interjecția „uau” există în DEX și poate fi folosită în acest joc.
Nu am găsit în DEX cuvinte care încep cu nc, rt, rg, nz, lp sau rs, combinații des folosite pentru a închide adversarul.
Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.
Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: