Cum poți să mori de gripă și dacă ești sănătos tun

gripă
Foto: Mojpe / pixabay.com

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a declarat la postul de televiziune Digi24 că, din cele 54 de persoane ucise de virusul gripal, 5 erau sănătoase.

Mai mult, era vorba chiar de tineri și, a menționat Pintea, se pare că aceștia au murit deoarece nu s-au dus imediat la medic și s-au tratat „după ureche”.

„Statistic este totuși destul de mult (54 de decese – n.r.). În acest moment pot să spun totuși că sunt multe decese cauzate de virusul gripal. E adevărat că marea majoritate a persoanelor aveau condiții medicale preexistente. Aveau în comun un singur lucru: nu erau vaccinate. Și totuși, din acești 54, 5 nu aveau condiții medicale preexistente, persoane tinere chiar, ceea ce mă face să cred, eu și specialiștii, că aceste persoane nu s-au prezentat la medic sau au luat medicamente după ureche. Lucrurile sunt grave în ceea ce privește cazul lor”, a declarat Sorina Pintea.

„Cel puțin despre 2 dintre ei pot să vă spun că erau persoane fără antecedente medicale cunoscute, persoane active, care au răcit brusc, și care au luat antibiotice la un moment dat. Sunt două persoane despre care știu exact cum s-a întâmplat. Au rămas acasă, nu s-au prezentat nici la medicul de familie, nici la unitatea de primiri urgențe. Au preferat să se trateze singuri. Au ajuns la spital în stare foarte gravă și, din păcate, antiviralele nu și-au mai făcut efectul”, a continuat ministrul.

„Gripa netratată corect ucide, cu siguranță. Dar asta nu trebuie să ne sperie, ci trebuie să respectăm niște măsuri foarte simple și niște sfaturi pe care specialiștii le dau, pe care ni le-au dat încă din luna octombrie începând, dar se pare că lucrurile n-au fost luate foarte în serios sau eu cred că nu s-a comunicat suficient de-a lungul anilor pe aceste cazuri punctuale. Pentru că gripă avem în fiecare an, mai mult sau mai puțin: că este epidemie, că este circulație mai intensă a virului gripal”, a completat ea.

Ministrul a mai spus că, deocamdată, specialiștii nu știu dacă să declare sau nu epidemie de gripă deoarece unele spitale au raportat date incomplete. Sorina Pintea a declarat că în aceste cazuri este vorba de „inconștiență” și că va lua măsurile necesare.

Foto: Mojpe / pixabay.com

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.