Câți români au avut telefoanele ascultate de DNA în ultimii 11 ani

Viorica Dăncilă a exagerat cu mult numărul românilor ascultați de DNA în fața europarlamentarilor. Foto: Pixabay

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a anunțat că din 2005 până în 2016 au existat 24.576 de mandate de supraveghere tehnică, iar 36.406 persoane au fost interceptate.

În urmă cu câteva zile, în Parlamentul European, premierul Viorica Dăncilă spunea că milioane de români au avut telefoanele ascultate.

Mai mult, într-un comunicat emis azi, DNA a precizat că în ultimii 4 ani și jumătate au fost clasate sau declinate 1.922 de cauze în dosarele în care erau vizați magistrați și doar 56 au fost soluționate cu trimiteri în judecată. În prezent, pe rolul instanţelor de judecată se află dosare privind 25 de magistraţi.

Viorica Dăncilă declarase în fața parlamentarilor europeni că peste 3.000 de magistrați, adică jumătate din numărul total al acestora.

DNA a dezvăluit și care au fost modurile de sesizare în cazul dosarelor magistraților. Acestea sunt:

  • 624 cauze pe baza unor sesizări (plângeri, denunţuri) formulate împotriva unor judecători care judecă în cauze civile, administrative sau alte cauze care nu sunt penale;
  • 594 cauze pe baza unor sesizări (plângeri, denunţuri) formulate împotriva unor procurori;
  • 521 cauze pe baza unor sesizări (plângeri, denunţuri) în care nu este indicat numele magistratului/magistraţilor vizat/vizaţi, în care nu este indicată instanţa sau parchetul din care fac parte sau în care plângerea este formulată împotriva tuturor judecătorilor sau procurorilor dintr-o anumită instanţă sau parchet, fără însă a fi nominalizaţi;
  • 250 cauze în care există sesizare din oficiu din care 79 privesc judecători care judecă în cauze civile, 54 privesc judecători care judecă în cauze penale şi 117 procurori;
  • 277 de cauze transmise prin declinare de competenţă de la alte parchete;
  • 130 de cauze pe baza unor sesizări (plângeri, denunţuri) formulate împotriva unor judecători care judecă în cauze penale.

În prezent, DNA mai are în lucru doar 233 de cauze care vizează plângeri sau sesizări referitoare la magistrați.

De asemenea, Direcția Națională Anticorupție a precizat că au fost condamnaţi definitiv 65 magistraţi (35 judecători şi 30 procurori), iar alți 25 magistraţi (10 judecători şi 15 procurori) au procese pe rol.