O moleculă de zahăr din carnea roșie ar putea fi responsabilă de apariția cancerului, potrivit unor studii realizate în Statele Unite.
Cercetătorii americani de la Universitatea din San Diego au ajuns la concluzia că molecula de zahăr numită Neu5Gc și care se găsește în carnea de vită, de porc și de miel este vinovată pentru apariția mai multor tipuri de cancer, printre care cel ce colon, cancerul mamar, cancerul de plămâni, cancerul de prostată, dar și tumorile ovariene.
Atunci când carnea roșie este ingerată, organismul o ca pe o substanţă străină, iar sistemul imunitar răspunde. Reacţia imunitară duce la inflamaţii ale organismului, ceea ce în timp duce la formarea de tumori.
Nu doar carnea roșie conține molecula Neu5Gc, ci și laptele integral, unele brânzeturi și icre, iar cercetătorii îi avertizează pe oameni că organismul poate avea același răspuns ca în cazul cărnii roșii.
Studiile anterioare postulau ideea că instalarea cancerului ar avea legătură cu compuşii chimici canceroşi care apar în timpul procesului de gătire a cărnii prin frigere. Totuşi, peștele și puiul gătiți la grătar au aceiaşi compuşi chimici, iar aceste alimente nu sunt legate de un risc privind îmbolnăvirea de cancer.
Doctorul Ajit Varki, de la Universitatea California, San Diego, care a condus cercetarea, a declarat că fenomenul legat de Neu5Gc este unul fără precedent.
„În acest caz, molecula de zahăr străină acţionează precum un cal troian. Devine parte a celulelor organismului. Când organismul reacţionează la arahide sau la alte substanţe care produc alergii, reacţionează de fapt la o substanţă străină. Acesta este primul exemplu privind un compus despre care ştim că este străin organismului care este încorporat total de celule, în ciuda faptului că sistemul imunitar recunoaşte această substanţă ca fiind străină”, a declarat Varki.
În cadrul studiului, oamenii de știință au folosit două grupuri de şoareci, unii având în mod natural molecula Neu5Gc în organism, în timp ce cobaii din celălalt grup au fost modificaţi genetic pentru a nu avea acest zahăr prezent în mod obişnuit în organism, ca şi în cazul oamenilor. Toţi şoarecii au fost hrăniţi cu alimente care conţineau molecula Neu5Gc.
Animalele nu au fost expuse contactului cu nicio substanţă canceroasă, lucru care a făcut ca ideea potrivit căreia Neu5Gc este legătura cheie dintre carnea roşie şi cancer să fie şi mai puternică. Varki recomandă consumul moderat de carne roșie, deoarece poate fi o sursă bună de nutrienți, în special pentru tineri.
Studiul, publicat online în celebra revistă americană Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), este unul foarte important și oferă informații prețioase pentru cei care sunt amatori de carne roșie.
Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.
Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: