Grup de medici români cu deviza „nimeni nu ia şpagă”

Mai mulţi medici români veniţi din străinătate, în primul rând de dragul familiei, încearcă să impună noi reguli în spitalele de stat în care lucrează: nimeni nu ia şpagă.

„O practicăm de la început: cei care vin şi completează echipa lucrează la fel, fără să primească atenţii”, spune, pentru Pro TV, Sergiu Stoica, medic neurochirug întors în ţară în 2008, după ani de practică în Canada.

Doctorul Stoica lucrează şi la stat şi la privat. Recent, la spitalul privat în care lucrează, a operat un pacient cu o tumoare pe creier care îi ameninţa vederea. Pacientul, un bărbat de 36 de ani, venea după trei operaţii nereuşite şi se afla într-o stare foarte gravă. Tumoarea măsura deja opt centimetri. În cei cinci ani care au trecut de când s-a întors, doctorul Sergiu Stoica a operat sute de pacienţi. Interesant este un alt detaliu: 20% dintre cazurile acestor pacienţi fuseseră socotite inoperabile.

Bărbatul de 36 de ani s-ar fi putut opera oricând, cu şanse mari de reuşită, în străinătate. L-ar fi costat însă 60.000 de euro. Aici, a dat de 10 ori mai puţin.

La stat, Sergiu Stoica lucrează la Marie Curie, unde operează copii, alături de un alt doctor neurochirurg, Sorin Târnoveanu. De multe ori, părinţii vin cu banii pregătiţi pentru a-l mitui pe doctor. Însă doctorul Stoica îi refuză de fiecare dată şi îi sfătuieşte că, dacă vor să facă un lucru bun cu acei bani sau cu o parte din ei, pot dona o sumă fundaţiei spitalului. Banii sunt folosiţi pentru echipamente medicale şi tot felul de consumabile.

Medicul arată că numeroşi medici tineri ca el au revenit în România în ultimii ani şi au preluat deviza „anti-şpagă”, care este lege în spitalele din Occident. Numai că mai este încă mult până când „generaţiile” pro şpagă şi anti şpagă se vor schimba complet în spitalele de stat din România.

Dacă ți-a plăcut acest articol, te poţi alătura comunităţii pozitive de pe pagina noastră de Facebook.

 

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:


Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.