Afaceri cu fonduri europene. Trei ferme care aduc profituri mari

FOTO: ulleo/Pixabay.com
FOTO: ulleo/Pixabay.com

România are la dispoziție, prin Programul Național de Dezvoltare Rurală, care se va derula până în 2020, un fond de 8 miliarde din fonduri europene. O parte dintre aceștia trebuie să ajungă și în proiecte de afaceri cu fonduri europene.

Dacă sunteți interesați de afaceri cu fonduri europene, în acest articol vă prezentăm trei idei de ferme cu animale, care ar putea fi profitabile.

Printre altele, fermierii vor avea la dispoziţie fonduri europene nerambursabile pentru modernizarea exploataţiilor agricole prin submăsura 4.1 sau pentru instalarea tinerilor fermieri prin submăsura 6.1.

Afaceri cu fonduri europene. Ferma de capre. Crescătorii de animale spun că o fermă de capre poate fi destul de profitabilă. Pentru început ți-ar trebui în jur de 15.000 de lei, bani care s-ar putea recupera deja din primul an.

O capră costă în jur de 300 de lei, iar pentru cele 30 de capete ar trebui să ai în jur de 9.000 de lei. În prima investiţie trebuie să intre şi păşunea. Pentru aproximativ 2 hectare plăteşti în jur de 6.000 de lei.

Potrivit unor calcule făcute de fermieri, într-un an, cele 30 de capre ar da în jur de 8.500 de litri de lapte, din care se obţine în jur de 1.400 de kilograme de brânză, pe care aţi putea să o vindeţi la un preţ de aproximativ 15 lei pe kilogram. În total, în primul an ajungeţi la aproximativ 21.000 de lei.

Trebuie menţionat şi că în primul an, pentru a obţine un profit maxim, ar fi foarte bine să vă ocupaţi personal de fermă. Altfel, doar un cioban v-ar costa în jur de 15.000 de lei în primul an şi aţi fi în pierdere.

Un litru de lapte de capră se vinde en-gros la un preţ de 1,7 lei. De asemenea, un ied se vinde cu 15 lei kilogramul în viu 20 de lei pe kilogram în carcasă.

Câți bani trebuie să investești pentru o fermă cu vaci

Afaceri cu fonduri europene. Ferma de vaci. Vor fi mulți fermiei care îți vor spune că nu te costă foarte mult să înființezi o fermă de vaci. De asemenea, mulți îți vor spune și că nu e foarte profitabilă. De fapt, principala întrebare este unde și cum vă valorificați produsele lactate.

Dacă aveți un răspuns, atunci puteți demara afacerea cu o fermă de vaci. În primul rând, trebuie să aveți o pășune şi un teren pentru producţie furajelor. Puteţi să luaţi teren în arendă sau, dacă aveţi bani, să îl cumpăraţi. În timp vă recuperaţi cu siguranţă investiţia. Pe lângă aceste investiţie, aţi mai avea nevoie de un buget pentru construirea unui grajd, care ar costa în jur de 10.000 de euro.

Apoi mai aveţi nevoie de o sală de muls, un tanc pentru colectarea laptelului şi două mulgătoare, care ar mai costa în jur de 7.000 de euro. Puteţi începe ferma cu aproximativ 15 vaci. O vacă de lapte de rasă costă, în medie, în jur de 2.500 de euro. Unul dintre dezavantaje principale este că investiţia se recuperează destul de greu, în aproximativ 3-4 ani, potrivit fermierilor care au astfel de ferme.

Afaceri cu fonduri europene. Ferma de iepuri. Pentru aproximativ 400 de iepuri aveți nevoie de o primă investiție de aproximativ 15.000 de euro. Puteți alege din rasele californian, berbec german, neozeenlandez, fluture german, olandezi sau marele alb.

Preţul variază de la aproximativ 30 de lei, pentru un mascul de două luni, 40 de lei femela de aceeaşi vârstă și poate ajunge şi până la 200 lei. În ceea ce privește valorificarea lor, iepurii din rasa „uriașul german”, de exemplu, pot ajunge și la 12 kilograme, iar un exemplar se vinde chiar și cu 300 de euro.

Iepurii nu sunt foarte pretențioși în ceea ce privește hrană și mănâncă de la resturi vegetale până la cereale și furaje. Însă, pentru că sunt destul de sensibili, trebuie investit în tratamente care să-i păzescă de boli.

Afaceri cu fonduri europene. Cum pot obține bani tinerii fermieri

Tinerii fermieri din România pot putea obţine până la 50.000 de euro fonduri europene nerambursabile pentru a dezvolta o afacere la ţară. Pentru ca proiectul să fie eligibil, tânărul fermier trebuie să aibă până în 40 de ani şi să practice activităţi agricole.

Tinerii agricultori care vor să-şi înceapă o fermă pot accesa fonduri europene în agricultură. Mai exact, Ministerul Agriculturii anunţă că pentru o perioadă de cinci ani, fiecare tânăr care are un proiect în domeniul agriculturii poate primi până la 50.000 de euro.

Banii se vor acorda în două tranşe. Prima, în valoare de 75%, se va da la începutul proiectului, iar cea de-a doua în maxim trei ani de la decizia de finanţare. Fermierul trebuie să aibă domiciliul stabil în localitatea în care se află exploataţia, trebuie să prezinte un plan de afaceri, să devină fermier activ şi să nu aibă un alt serviciu în acelaşi timp.

Tânărul fermier trebuie să mai demonstreze, înaintea să primească a doua tranşă, că a îmbunătăţit performanţele exploataţiei agricole şi că valoarea producţiei vândute este în procentaj de minim 20% din valoarea primei tranşe.

FOTO: ulleo/Pixabay.com

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: