A murit Johan Cruyff, artist al fotbalului

A murit Johan Cruyff (Twitter)
A murit Johan Cruyff (Twitter)

Legendarul fotbalist olandez Johan Cruyff (68 de ani) a încetat astăzi din viață, din cauza cancerului, în casa sa din Barcelona.

Johan Cruyff a murit de cancer pulmonar. În timpul extraordinarei sale cariere de fotbalist, olandezul a fost un fumător înrăit. Se lăsase de țigări în urmă cu mai bine de douăzeci de ani, când a fost operat pe cord.

Luna trecută, fostul jucător de la Ajax Amsterdam și FC Barcelona spunea că este la conducere, ”cu scorul de 2-0”, în meciul cu cancerul pulmonar, boală pe care a ținut-o ascunsă până anul trecut.

”Johan Cruyff a murit liniștit în Barcelona, înconjurat de familie, după o luptă grea cu cancerul”, a anunțat astăzi fundația olandezului.

Johan Cruyff a copilărit lângă stadionul formației Ajax Amsterdam, fiind fiul unei familii de muncitori. După moartea tatălui, când Johan avea doar 11 ani, mama sa s-a angajat ca femeie de serviciu la Ajax, pentru a fi alături de fiul ei, care a intrat în sistemul echipei olandeze când a împlinit 10 ani.

A debutat în prima ligă olandeză la 17 ani, marcând singurul gol al echipei sale, care a terminat pe locul 13 în campionat în acel sezon.

În anii următori, Cruyff a început să își arate clasa. Driblingurile și incursiunile sale erau subiect de conversație în fiecare săptămână.

După patru titluri de campion în Olanda, Cruyff a bifat și trei succese consecutive în Cupa Campionilor Europeni. Fotbalul ”total” al olandezilor a atras admirația lumii întregi.

În 1973 ajunge la FC Barcelona, în schimbul unei sume record pentru fotbal. Stă cinci ani pe Camp Nou, însă câștigă doar două trofee: un titlu și o cupă a Spaniei.

Johan Cruyff a fost liderul naționalei Olandei care a ajuns în finala Cupei Mondiale din 1974, pierdută la Munchen, cu Germania de Vest, scor 1-2.

După câțiva ani petrecuți în Statele Unite, Curyff s-a întors în Olanda și, după doi ani la Ajax, a reușit să o ducă pe marea rivală, Feyenoord Rotterdam, către titlul de campioană din 1984. A fost ultimul sezon ca fotbalist.

S-a întors la Ajax, ca antrenor, alături de care a câștigat Cupa Cupelor, în 1987. Au urmat patru titluri la FC Barcelona, dar și triumful în Cupa Campionilor din 1990, primul din istoria catalanilor.

Filosofia lui Johan Cruyff a fost mereu simplă: ”Fotbalul este simplu, însă cel mai greu lucru este să joci fotbal simplu”.

Recomandările editorilor GreatNews:

O lecție memorabilă. Tânăra fără un picior care își trăiește viața din plin
Minunata lecție de viață oferită de tânăra numită „cea mai urâtă femeie din lume”
O viață împlinită în jumătate de trup. Povestea omului născut fără mâini și fără picioare